Český triatlon zdobí tři medaile z ME

Kompletní sbírku medailí získali čeští triatlonisté na mistrovství Evropy. Ospalý získal stejně jako loni stříbro, Krňávek vybojoval po pěti letech druhý evropský bronz a zlatou tečku napsaly v nedělní soutěži týmů ženy.

Šampionát, který z finančních důvodů hrozil ostudou, byl nakonec pro české barvy nejúspěšnější v historii. Jen Španělé, dvakrát zlatí v hlavních individuálních závodech, byli lepší výpravou. Pozornost připoutal zejména souboj mužů. Po plavání v Rolavě se udrželi v čelní skupině čtyři Češi, Klíma s Daňkem z ní však na drsném stoupání po kostkách na Divadelní náměstí brzy odpadli.

Na čele tvrdě dřeli Španělé Llanos a Merchan, hlavní favorit Raňa jako by se schovával v pozadí, stejně jako Ospalý s Krňávkem. "Pracovali jako cyklistický tým," říkal Krňávek.

"Trať byla opravdu hodně těžká, měl jsem dost starostí," tvrdil Raňa. Ale už z depa vyrazil jako střela a okamžitě získal desetimetrový náskok. Ospalý dotahoval jen při výběhu na Zámecký vrch - téměř půlkilometrový kopec však evropští komisaři kvůli obavám z přílišné náročnosti trati zkrátili na čtvrtinu. Krňávek ztrácel. "Nohy se mi po kole dlouho rozbíhaly, uvolnil jsem se až v závěru." Ve třetím ze čtyř okruhů na kolonádě začal dotahovat na bronz. A do finiše přiběhl s rukama nad hlavou.

Bojovný výkon podal také původně jen náhradník Kulman. Daněk si při seskakování z kola v depu rozsekl palec u nohy. Mezi ženami nečekaně triumfovalo také Španělsko. Ana Burgosová, absolventka tělovýchovné akademie z Madridu a bývalá bikerka, předběhla všechny soupeřky.

"Ve vítězství jsem uvěřila až dva kilometry před cílem," říkala. Stříbro vybojovala stejně překvapivě Italka Cortassaová, bronz patří obhájkyni titulu Smetové z Belgie. Čtvrtý nejlepší běh stačil zkušené Renatě Berkové na 14. místo, její druhé nejlepší ze sedmi startů na ME. "Spokojenost? Napůl. Ztráta z plavání byla velká a na kole jsem se nemohla rozjet." Zbytek družstva postihly karamboly. Frintová spadla z kola hned při výjezdu z depa, Zelenková zničila přehazovačku, Macelová měla pomalý defekt galusky a Šupinovou zbrzdily žaludeční potíže.

Ženy si vylepšily náladu o den později posíleny Lenkou Radovou, která v sobotu ze zdravotních důvodů nestartovala, získaly týmové zlato. "Je to obrovské povzbuzení," říkala Berková, jež jako jediná z českých závodnic dojela oba závody. Muži, unavení a zranění obhájci titulu, nenastoupili.

TOMÁŠ NOHEJL

obsah | Česká republika