Turisté občas slyší o Česku nesmysly

Počet zahraničních turistů, kteří přijíždějí do Česka, v posledních letech opět stoupá. Mezi lednem a srpnem letošního roku jich sem zavítalo 66,6 milionu, nejvíce z Německa, Británie a Itálie. Mnozí z nich načerpali nejvíce informací o Česku od svého průvodce a nyní možná doma vyprávějí o tom, že na Václavském náměstí sedí na koni Karel IV.

Průvodcovskou činnost totiž u nás - na rozdíl od jiných turisticky rozvinutých zemí - může provádět téměř kdokoliv, kontroly průvodců jsou jen namátkové a porušení zákona prakticky nelze dokázat. Průvodcům načerno se tak daří, stát přichází o peníze na daních a kvalita výkladu, na kterou ani nikdo nedohlíží, upadá.

"Tato situace poškozuje dobré jméno všech průvodců i České republiky. Průvodce je často prvním a posledním zástupcem země, který je v přímém kontaktu s turistou, a podle něj si také vytváří obrázek o celé zemi," uvedl předseda Asociace průvodců ČR Stanislav Voleman.

I když asociace již léta usiluje o lepší vymezení povolání průvodců a účinnější zavedení kontroly, situace se zatím nemění. Průvodcovskou činnost můžou vykonávat nejen lidé, kteří oprávnění získali v Česku, ale také všichni průvodci ze zemí EU i Evropského hospodářského prostoru. ČR totiž na rozdíl od některých jiných států unie nevyžaduje speciální licence, které vyžadují znalost kultury a historie jednotlivých míst na jejím území. To však platí mj. ve Francii, Rakousku, Itálii nebo Řecku. Zatímco tedy čeští průvodci v těchto zemích provádět bez složení potřebné zkoušky nesmějí, cizí průvodci u nás bez problémů můžou.

Ještě chaotičtější je to s kontrolou průvodců, kterou mají na starosti živnostenské úřady. "Podle živnostenského zákona musíme černému průvodci dokázat, že to dělá soustavně a za účelem dosažení zisku. Pokud tedy někoho jednou chytíme, že provádí bez povolení nějaký výklad, není to porušení zákona," říká vedoucí živnostenského odboru pro Prahu 1 Yvona Matějková. Největší problém podle ní spočívá v tom, že "soustavnost" není definována. "Když někoho čtyřikrát chytíte, pořád to není soustavnost, protože je mezi tím například měsíc pauza," říká Matějková.

"Soustavnost v podstatě nelze u takových činností, kdy lidi honíte po ulici, prokázat," dodává. Vzhledem k tomu, že například na Praze 1 se kontroly průvodcovské činnosti kvůli nedostatku kontrolorů provádějí pouze desetkrát do roka, je prokázání "soustavnosti" prakticky nemožné. "O žádných kontrolách nevím. Zahraniční skupiny provádím již čtyři roky a nikdo po mně za tu dobu nic nechtěl," říká průvodce ve španělštině Jan Krofta. To potvrzuje i další průvodce Petr Kubiš, "S kontrolou jsem se nikdy nesetkal," tvrdí.

Proč se občasné kontroly, které nemůžou prokázat požadovanou "soustavnost", vůbec provádějí? "Máme to dáno ze zákona," vysvětluje Matějková. Podle ní by bylo potřeba zavést tvrdší opatření, která by umožňovala udělovat sankce přímo na místě. "Pokud vím, kdyby v zahraničí přišla za průvodcem kontrola, tak pokud nemá oprávnění, dá mu hned pokutu," argumentuje Matějková. To platí například pro Itálii.

Situaci by mohla zlepšit připravovaná novela zákona o podmínkách podnikání v cestovním ruchu, která má podle ministerstva pro místní rozvoj pomoci řešit dlouhodobý problém s černými průvodci.

KLÁRA TYLOVÁ

obsah | Česká republika