Univerzita Karlova oroduje za unesenú študentku

Pražská Univerzita Karlova apeluje na prezidentov a ministrov zahraničných vecí Česka a Slovenska, aby sa zasadili za oslobodenie jej študentky, Slovenky Miriam Jevíkovej, unesenej začiatkom júna na Severnom Kaukaze.

"V každom prípade by mali apelovať na partnerov v Ruskej federácii," povedal pre SITA predseda Akademického senátu Filozofickej fakulty UK Petr Zemánek. Žiadosť o "urýchlené oslovenie najvyšších ruských predstaviteľov vrátane prezidenta Putina" poslali Václavovi Klausovi, Ivanovi Gašparovičovi, Eduardovi Kukanovi a Cyrilovi Svobodovi na podnet študentských senátov. Veria, že každá aktivita môže pomôcť.

Český prezident Klaus prípad Jevíkovej preverí, potvrdil SITA jeho hovorca Petr Hájek. Ide však podľa neho o zložitú záležitosť, keďže Jevíková nie je českou, ale slovenskou občiankou. "Je to neobvyklý postup, keď sa obracajú na prezidenta iného štátu," povedal Hájek. Prezident sa však bude snažiť urobiť, čo bude môcť. Nevylúčil, že sa skontaktuje so slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom. Medializácia ale podľa Hájka k oslobodeniu Miriam neprispeje. "Ide skôr o to dievča ako o to, aby si o tom ľudia prečítali."

"Nemáme o tomto prípade žiadne informácie. Momentálne nič nepodnikáme," vyhlásil pre SITA hovorca slovenského prezidenta Marek Trubač. Poznatky o vývoji prípadu majú len z médií. Trubač dodal, že v lete po nástupe do funkcie sa Gašparovič zaujímal o prípad Miriam u nášho veľvyslanca v Rusku, odvtedy ho však prenechal ministerstvu zahraničných vecí. Dnes bol na návšteve Martina, o liste Univerzity Karlovej nevie - do popoludnia ho kancelária prezidenta nedostala.

28-ročná Miriam je nezvestná takmer 5 mesiacov. Posledný raz z ruského Vladikavkazu v sms správe priateľovi napísala, že je blízko ingušskej Nazrane, kde ju čakal. Miriam ale neprišla, v ten istý deň poslala ešte zmätenú sms, z ktorej sa dalo vyčítať, že ju ťahajú po poli. Na Severnom Kaukaze pracovala pre českú Organizáciu pre pomoc utečencom, ktorej bola adresovaná požiadavka na výkupné jeden milión dolárov. Novinár Jaromír Štětina inicioval petíciu na jej záchranu (www.miriamjevikova.net), prvých 2 900 podpisov minulý štvrtok odovzdal prezidentovi Klausovi. Ako povedal SITA, obáva sa, že na miestnej úrovni po Miriam nikto nepátra. Pomôcť môže diplomacia na najvyššej úrovni. Šéf slovenskej diplomacie Kukan tvrdí, že pátranie pokračuje. Verí, že Miriam oslobodia.

SME

obsah | Česká republika