Unikáty bude střežit i policie

Pod přísným policejním dohledem začala v Rajhradě u Brna výstava roku. V tamním klášteře představují unikáty, které lidé neměli nikdy šanci vidět - originály na pergamenu vytvořených dokumentů z dob posledních přemyslovských králů.

"Tyto rukopisy patří k tomu nejvzácnějšímu, co na Moravě z nejstarších písemných památek máme," potvrdil ředitel Muzea Brněnska Antonín Reček. Policie asistovala již u převozu a její zástupci budou dohlížet na výstavu. "Podrobnosti pochopitelně nemůžeme uvádět," řekl okresní policejní ředitel Bohumil Šimek.

Cena exponátů podle neoficiálních odhadů míří do desítek milionů korun, historická je nevyčíslitelná.

Dokumenty jsou pod společným názvem Rajhradské písemnictví doby přemyslovské vystaveny v historické klášterní knihovně, která je součástí Památníku písemnictví na Moravě. Pro jejich instalaci museli v muzeu splnit přísné podmínky včetně speciálních schránek, přesto je možné rukopisy na denním světle nechat jen velice krátkou dobu. "Nejstarší z pětice rukopisů, psaných na pergamenu, pochází z poloviny dvanáctého století. Mezi vystavenými díly je například nádherný lekcionář," popisuje spoluautorka výstavy Jindra Pavelková. K rukopisům vybrala také několik fotokopií listin se vztahem k rajhradskému klášteru. "Je tu například k vidění list knížete Bedřicha z roku 1169, kterým dává majetek rajhradskému klášteru," dodala.

Důvodem k vystavení dokumentů je nejen pokračující obnova kláštera, ale také letošní výročí první knížecí a královské dynastie v Čechách a na Moravě. V srpnu totiž uplyne sedm set let od okamžiku, kdy její poslední člen, sedmnáctiletý Václav III., zahynul v Olomouci dýkou v rukou vraha. Okolnosti jeho smrti se stále nepodařilo přesně objasnit.

Výstava bude přístupná až do neděle vždy od 9 do 16 hodin. Hned poté se opět listiny vrátí do klimatizovaných trezorů Moravské zemské knihovny. Podle autorů je běžní lidé nebudou mít šanci vidět desítky až stovky let.

MILOŠ ŠENKÝŘ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika