Vysoká škola v Brně přijala i čtyři vězně

Čtyři ze sedmi vězňů, kteří dělali minulý týden v nápravném zařízení v Brně-Bohunicích přijímací zkoušky, budou přijati k dálkovému studiu na ekonomickosprávní fakultu brněnské Masarykovy univerzity. V testech měli velmi dobré výsledky.

"Tři budou studovat management a jeden regionální rozvoj a cestovní ruch. Jsou to bakalářské obory," uvedla pracovnice univerzity Alena Suchánková. Podle ní bývají v úrovni vědomostí u uchazečů značné rozdíly. U tří nepřijatých vězňů se podle ní mohla na špatném výsledku podepsat i tréma.

První vězně přijala škola k dálkovému studiu v loňském roce. Z šesti tehdy přijatých odsouzených dnes navštěvuje přednášky pět vězňů. S jejich výsledky je škola spokojena.

Výuka a zkoušky se pro studenty, kteří mají již první ročník za sebou, konají tři dny v měsíci. Přednášky se odehrávají v areálu bohunické věznice. Jen mimořádně dostávají vězni vycházky, aby se mohli zúčastnit přednášek na fakultě.

Odsouzení bydlí v různých nápravných zařízení v Česku. Časem by pro ně ve věznici v Brně mělo vzniknout speciální oddělení.

Vězni mají studium za odměnu. Učení se mohou věnovat, až když splní povinnosti. Pokud by měli příliš špatný prospěch, věznice je může z výuky odhlásit. Navíc si za studium musí platit. Semestr je přijde na 15.000 až 18.000 korun.

ČTK

obsah | Česká republika