Cena Michala Velíška má prvního nositele

Aleš Babinski z Dolní Lutyně se stal prvním nositelem ceny Michala Velíška. Cenu z křišťálu a bílého kovu mu dnes v Senátu předal zástupce nadace ADRA a Iva Velíšková, vdova po střihači televize Nova, který loni zahynul, když se snažil pomoci ohrožené studentce.

Na cenu Babinského nominoval ředitel nemocnice Karviná-Ráj, kde v dubnu několik mužů napadlo sanitářku na porodním sále za to, že je vykázala z toalety určené jen pro rodičky. Babinski jí pomohl a utrpěl při tom poranění předloktí, hlavy a měl pohmožděná záda. Žena měla naštípnutý nos, pohmožděné oko a podlitiny ve tváři a na zádech.

Šel jsem navštívit do porodnice manželku a novorozeného syna a na chodbě byli čtyři muži, kteří bili sanitářku. "Měl jsem vztek, že se ženy nikdo nezastane a všichni utíkají pryč, a tak jsem tam vletěl," řekl dvaatřicetiletý seřizovač strojů Babinski, který sám rozhodně nevypadá na rváče. Útočníci vytáhli útočné zbraně, takzvané nunčaky, a zranili ho. Přesto při předávání ceny řekl: "Šel bych do toho znovu, protože je to lidské."

Slavnostního aktu se zúčastnily také dvě děti, Adam Babinski a Valentinka Velíšková. Obě děti byly u toho, když jejich otcové projevili svou statečnost. Adam ležel v postýlce v pokoji, když se jeho otec na chodbě zastal sanitářky. Valentinka byla v kočárku, s nímž se její tatínek loni v září procházel v parku na Karlově náměstí, kde jeho budoucí vrah David Lubina pistolí ohrožoval mladou dívku.

Podle Vursta vznikla cena Michala Velíška jako výraz odporu proti pasivitě a oceňuje osobní statečnost a ochotu zastat se jiného člověka bez ohledu na možné důsledky takového rozhodnutí.

ČTK

obsah | Česká republika