ČSSD přijala návrh na velkou koalici s ODS

Předsednictvo ČSSD v neděli jednomyslně schválilo návrh na případné vytvoření velké koalice sociálních a občanských demokratů, ale i další varianty. Velká koalice není prioritní. Oznámil to předseda strany Jiří Paroubek. Mirek Topolánek (ODS) myšlenku velké koalice v neděli v Otázkách Václava Moravce odmítl.

Myšlenku velké koalice přednesl Paroubek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Velká koalice by podle něj mohla existovat dva roky. Sám by se na ní však nepodílel, řekl v pořadu s tím, že by zůstal předsedou ČSSD a předpokládá, že by měl nějakou ústavní funkci.

Dodal, že pokud by se strany dohodly, již by nevyžadoval vlastní pokus o sestavení vlády. V opačném případě ho vyžadovat bude. Návrh koalice ODS a ČSSD je podle Paroubka reakcí na páteční prohlášení Václava Klause, že nehodlá jmenovat premiérem politika, který mu přinese návrh vlády založený na hlasech přeběhlíků. Právě s takovou vládou Paroubek počítal.

Předsednictvo ČSSD se také usneslo, že do 6 až 8 týdnů je třeba reorganizovat bezpečnostní komisi. Nemluvilo se konkrétně o Stanislavu Grossovi.

PRÁVO, NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika