Nespokojení vinaři chtějí vytáhnout na Prahu

Pokud vláda nepomůže vinařům, hrozí českému vinařství výrazný ekonomický kolaps. Jihomoravští vinaři jsou tak připraveni koncem ledna vyjít do pražských ulic, řekl v pondělí předseda břeclavské Agrární komory Jan Hajda.

"Dovoz vína do Česka se meziročně zvýšil o 28 procent, převážně jde o levné stolní víno pro obchodní řetězce, které pak neodebírají naše víno," uvedl předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo. Důsledkem je pak podle něj nezájem o české hrozny, nebo jejich minimální cena.

Podle něj loni majitelé vinic dostali za hrozny až o polovinu méně než v roce 2004, a přišli tak o 300 miliónů korun. Za ztráty může vstup Česka do Evropské unie a nechráněnost trhu, tvrdí břeclavská komora. Lidí, kteří se na jižní Moravě vinařství věnují, je až 38 000.

Agrární komora chce manifestovat v Praze

Agrární komora se podle jejího břeclavského předsedy Jana Hajdy snaží problém řešit už několik měsíců. "Už loni v říjnu jsme požádali o pomoc ministerstvo zemědělství, nikdo ale dostatečně nereagoval," řekl Hajda.

Minulý týden navíc vinaři seznámili se svými problémy také několik poslanců. Ve středu má ve Valticích na Břeclavsku zasedat sněmovní zemědělský výbor. "Ten by měl náš problém řešit," míní Hajda.

Pokud se však poslanci nepokusí řešit situaci do 25. ledna, jsou vinaři připraveni vyjádřit svoji nespokojenost na manifestaci v Praze. Podrobnosti k chystanému protestu ale komora zatím nechce zveřejňovat. Hajda pouze uvedl, že má manifestace podporu celorepublikové Agrární komory.

"Každý stát okolo má svou vinařskou vizi, a bez pomoci české vlády nejsme schopni konkurovat," míní Hajda. Stát se podle něj dostatečně nepostaral ani o investici do výsadby nových vinic. Těch od roku 1996 přibylo na jihu Moravy asi 7000 hektarů. Státní pokladnu to přišlo na miliardu korun, dalších šest miliard zaplatili soukromí investoři, uvedl Hajda.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika