Topolánek se rozhodl pro vládu čtyř stran na rok a půl

Premiér Mirek Topolánek se rozhodl, na jakém půdorysu postaví svůj kabinet. Zahájil jednání o projektu čtyřkoaliční vlády, která by zemi vedla do předčasných voleb. Ty by se měly konat nejpozději v červnu 2008. Topolánka podpoří zelení i lidovci. ČSSD se rozhodne do pondělka.

Jako první se s Topolánkem sešli v Kramářově vile zelení. "Dohodli jsme se na předčasných volbách s nejzazším termínem květen, červen 2008 a projektu vlády čtyř stran, které zemi k těmto volbám přivedou," sdělil novinářům po jednání Mirek Topolánek. Zelení jsou podle svého šéfa Martina Bursíka připraveni takový projekt podpořit.

Zelené v Kramářově vile vystřídali zástupci lidovců. "KDU-ČSL je připravena podpořit projekt čtyřkoalice, která by vedla zemi k volbám v roce 2008," oznámil po jednání s Topolánkem šéf lidovců Jan Kasal. "Je to varianta, kterou pokládáme v současné situaci pro Českou republiku za nejvhodnější." "Nemám, co bych dodal," dodal Topolánek. "Řešení je krátké, vede k předčasným volbám. Věřím, že příští týden v té programové část jednání stanovíme jasné a konkrétní cíle," řekl Topolánek. Takové řešení je podle něj nejmenším rizikem pro Českou republiku. "Lepší než se permanentně potácet v předvolební kampani."

Topolánek: Paroubek by mohl kývnout

Po poledni čeká premiéra ještě klíčové jednání s představiteli ČSSD, jejich hlas nyní rozhodne, zda má projekt šanci na úspěch.

Topolánek je optimistický. "Poslední vyjádření Jiřího Paroubka a naše středeční jednání dává naději, že by na takové řešení mohl kývnout." Z předchozích vyjádření ČSSD vyplývá, že na termín "červen 2008" by už sociální demokraté slyšet mohli.

Bursík: Termín musí být v koaliční smlouvě

"Analyzovali jsme současnou situaci a máme za to, že je rozumné nalézt dohodu co nejvíce partnerů. Společně bychom pracovali na jednom projektu. Mluvili jsme o tom, že zkusíme zahájit rozhovory o čtyřkoaliční vládě, jejíž podmínkou by bylo omezené vládnutí do předčasných voleb," uvedl lídr Strany zelených Martin Bursík. "Čtyři strany by se tak dohodly na maximálně jednoapůlletém programu vlády," dodal. Přesný termín konce mandátu vlády musí být podle něj přímo v koaliční smlouvě.

Topolánek: Do vlády vezmu pouze odborníky

Mirek Topolánek neupřesnil, jestli by kabinet byl složen z nestranických odborníků, nebo politiků. "Mohu vás ujistit, že do vlády vezmu jenom odborníky, bez ohledu na to, jestli mají nebo nemají stranickou legitimaci." Prezidenta by měl Topolánek o výsledcích svého snažení informovat v pondělí.

LENKA NEJEZCHLEBOVÁ, IDNES.CZ

obsah | Česká republika