V noci proběhla utajená schůzka Topolánka s Paroubkem

Předseda ODS Mirek Topolánek a šéf ČSSD Jiří Paroubek se podle informací Práva sešli v neděli pozdě večer. Schůzka údajně skončila až po půlnoci. Na poslední chvíli se tak lídrům podařilo dodržet termín, který oznámil Topolánek v pátek, když řekl, že se oba lídři setkají "do konce týdne".

Přestože detaily o setkání oba politici tají, už před schůzkou bylo jasné, že tématem jejich rozhovoru budou podmínky, za kterých by sociální demokraté podpořili koaliční vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, kterou sestavuje šéf občanských demokratů Mirek Topolánek. Případná koalice by měla ve dvousetčlenné Sněmovně přesně polovinu hlasů, k získání většiny proto potřebuje toleranci ČSSD nebo KSČM.

Paroubek v nedělní Sedmičce na Nově prohlásil, že by ODS a ČSSD měly nalézt "historický kompromis". Další vzájemná schůzka mezi oběma představiteli by proto podle Paroubka měla jít "do hloubky". První jednání dvou nejúspěšnějších stran ve volbách mělo podle premiéra spíše společenský charakter.

Paroubek v neděli zdůraznil, že ČSSD nadále odmítá princip rovné daně, který je vlajkovou lodí programu ODS. Sociální demokraté podle svého předsedy rovněž nepodpoří privatizaci veřejných služeb a budou prosazovat zachování stávajícího Zákoníku práce. Snadnější bude podle premiéra dohoda s ODS v podpoře zahraničních investic.

V pondělí večer by se měli opět sejít vyjednávači ODS, lidovců a zelených. Měli by pokračovat ve formování společného programu. Topolánek již dříve přiznal, že rozpory přetrvávají ve všech programových kapitolách a že je třeba hledat kompromisy.

PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika