Špidla rezignoval, vláda padne ve středu

Porážka ve volbách do Evropského parlamentu a vnitrostranická rozhádanost nakonec dovedly předsedu ČSSD Vladimíra Špidlu k rezignaci. A to i přes těsnou výhru při hlasování o vyslovení nedůvěry v jeho osobu na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru strany. Rezignovat se rozhodl poté, co ÚVV hlasoval o setrvání ČSSD v koaliční vládě.

Hlasování delegátů ÚVV o tom, jestli má ČSSD pokračovat ve vládě, jak ji sestavil Špidla, bylo těsné. Pro setrvání ve vládě se vyslovilo 40 proti 50 účastníkům. A zbytek se zdržel. To Špidlu podle poradce Lukáše Jelínka přimělo k rezignaci.

Špidla však končí nejen ve vedení strany, ale ve středu padne celá koaliční vláda. Koho nyní prezident Václav Klaus pověří sestavením vlády, není jisté. Podle mluvčího Hradu Petra Hájka se prezident k situaci vyjádří až po osobním setkání s Vladimírem Špidlou. Do té doby nebude věc nijak komentovat.

V minulých dnech se objevily spekulace, že novou vládu bude sestavovat první místopředseda strany a ministr vnitra Stanislav Gross. Ten ve svém projevu před delegáty ÚVV nastínil možnou vládu soc.dem. a lidovců s podporou ODS.

Vedení ČSSD důvěru získalo

Na sobotní zasedání ÚVV dorazil i expředseda Miloš Zeman, který ve svém projevu účastníky vyzval k odstavení Špidly a Grosse z vedení sociální demokracie, okamžitému svolání sjezdu a vytvoření menšinové jednobarevné vlády. Delegáti však v následném hlasování vyjádřili podporu nejen Špidlovi, byť velice těsnou, ale i ostatním místopředsedům Stanislavu Grossovi, Zdeňku Škromachovi, Martinu Tesaříkovi a Martinu Starecovi. Ještě před hlasováním ze své funkce místopředsedkyně odstoupila bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková, která měla svého času v kompetenci mediální politiku strany.

Pro vyslovení nedůvěry Špidlovi hlasovali 103 delegáti, což je o pět méně než bylo potřeba k vyslovení nedůvěry. Šest hlasů bylo neplatných. Špidla tak hlasování přežil jen o vlásek a jeho mandát nebyl o nic silnější než před hlasováním. Důvěru mu vyslovilo 66 účastníků. Přesvědčivějšího výsledku dosáhl Stanislav Gross, kterému nedůvěru vyjádřilo pouze 51 delegátů. Naopak 106 účastníků zasedání ÚVV hlasovalo proti vyslovení nedůvěry. Gross tak zůstává 1. místopředsedou sociální demokracie. Mimořádný sjezd se konat nebude, členové ÚVV návrh na něj neschválili. Tři další místopředsedové ČSSD Zdeněk Škromach, Martin Tesařík a Martin Starec v hlasování o důvěře obstáli.

Zeman: Necítím se jako zachránce

Zasedání ÚVV se zúčastnil i expremiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman. Členové výboru rozhodli, že jeho vystoupení nebude časově omezeno. Zeman do KD Vltavská na Praze 7 dorazil krátce po 11:00 hod a sdělil, že se necítí být zachráncem sociální demokracie. Do vedení strany by si uměl představit například Jitku Kupčovou, Zdeňka Škromacha, Jana Kavana či Jaroslava Foldynu.

Zeman dále apeloval na vytvoření menšinové jednobarevné vlády a svolání sjezdu co nejdříve. Varoval před zánikem ČSSD v případě, že sociální demokracie bude pokračovat ve stejném politickém kursu. Zeman očekává, že ČSSD nebude mít odvahu provést změny a bude spíše pokračovat v dosavadním kursu. "V kursu Titaniku," řekl novinářům.

(gö, alm), PRÁVO, NOVINKY

obsah | Česká republika