Vlk: Volba nového papeže nebude krátká

Nechtěl bych být v kůži nového papeže, říká kardinál Miloslav Vlk, který bude volit nástupce Jana Pavla II. Tuší však, že volba bude dlouhá.

Kardinál Miloslav Vlk je jedním ze 117 lidí na planetě, kteří budou rozhodovat o novém papežovi. Komu dá hlas, však nikdy neprozradí. Nesmí.

"Mám svůj tip," byl ten nejkonkrétnější náznak, jejž pronesl.

"Kardinálové jsou zavázáni mlčenlivostí, takže nemohu nic říct," řekl včera novinářům a s úsměvem dodal: "Ale ptát se samozřejmě můžete."

Dopředu jsou však podle něj jasné dvě věci: volba nového papeže nebude zřejmě jednoduchá, a ať z ní vzejde kdokoliv, nebude mít jako nástupce zesnulého Jana Pavla II. jednoduchou roli. "Nechtěl bych být v kůži toho, kdo nastoupí po zemřelém papežovi," řekl kardinál Vlk, jenž by teoreticky mohl být rovněž zvolen.

Podobné úvahy však odbýval s humorem jako zcela nereálné. "Atmosféra pro zvolení druhého Slovana po sobě tam asi nebude," řekl.

Pražský kardinál neočekává, že volba nové hlavy katolické církve bude mít rychlý průběh. "Nejsem církevně-politický expert, ale můj osobní dojem je, že volba nebude krátká."

Není totiž žádný výrazný kandidát. "Nevidím žádnou osobnost, která by se mohla postavit na místo Jana Pavla II., jenž za dvacet šest let svého pontifikátu tolik vyrostl."

Podle kardinála při volbě nebudou hrát roli národnostní zájmy. Půjde víc o to, nakolik bude nový muž na papežském stolci významný. "Spíše půjde o velikost osoby. Mluví se o někom ze třetího světa. Tam je nejvíc katolíků. Třeba Jižní Amerika - to je pravda, ale já tam neznám žádnou vyčnívající postavu. Totéž lze říci o Africe. Možná už i tímhle něco naznačuju," uvedl kardinál.

Roli při volbě bude hrát také to, jaký myšlenkový proud bude vítězný kandidát v církvi představovat. "V církvi jsou různé proudy a určité názorové celky. Různé bloky budou mezi sebou soupeřit, protože se domnívají, že církev by měla vypadat jenom tak,- jak si ji představují," řekl Miloslav Vlk.

Není tajemstvím, že například některé postoje zesnulého papeže se některým duchovním zdály příliš revoluční, zatímco jiní je podporovali.

Kardinál dal najevo, že v tomto ohledu bude hrát roli dědictví Jana Pavla II., protože ten vtiskl církvi určitou tvář a nyní nelze jen tak měnit směr. "Osobnost tohoto papeže bude tlačit kandidáty, aby pokračovali v tom směru, který otevřel."

Kardinál Miloslav Vlk řekl, že považuje za přirozené, že v Česku nebyl vyhlášen státní smutek. "V duchovní atmosféře naší země by se někteří lidé mohli ptát proč. Prezident a premiér se vyslovili a jedou i na pohřeb. To je dostatečné," prohlásil kardinál, jenž do Říma odlétá už dnes.

MILAN VODIČKA

obsah | Česká republika