Čeští vojáci odjedou na jaře do Afgánistánu

Česko vyšle do Afghánistánu pravděpodobně 121 vojáků, kteří by měli být rozmístěni na jaře příštího roku. Právu to v úterý v Bruselu řekl vojenský zdroj NATO.

V závislosti na schválení českým parlamentem, který se k této věci vysloví patrně v lednu, má jít o třináct vojáků pro alianční misi (ISAF), tj. 11členný odminovací tým a dva vojenské meteorology pro kábulské letiště, a 108 vojáků pro Američany vedenou operaci Trvalá svoboda, jejímž cílem je pronásledovat přeskupené oddíly bývalého vládního hnutí Tálibán a teroristů z al-Kajdá.

Z vyčleněného počtu vojáků by tedy zhruba jen deset procent mělo být určeno pro misi NATO, které minulý týden rozhodlo rozšířit svoji působnost mimo hlavní město Kábul a s nemalým úsilím k tomu hledá dodatečné personální a materiální prostředky mezi členskými státy.

Stíhačky vrátil na stůl útok 11. září

Aktuálnost nákupu nadzvukových stíhaček pro české letectvo vrátil teroristický útok proti USA 11. září 2001. Novináře na to včera v bruselském sídle Aliance upozornil diplomatický zdroj.

Podle něho totiž NATO doteď nedokázalo vyřešit komplex složitých právních otázek souvisejících s případným zásahem letectva jednoho státu ve vzdušném prostoru jiného člena proti unesenému letadlu, které by mělo být použito jako devastující vzdušná zbraň, k čemuž došlo v USA.

Tento problém je v Alianci veden pod pracovním názvem Renegát. Proto je zatím ochrana národního vzdušného prostoru nadále plně věcí jednotlivých členských států.

V druhé polovině 90. let ještě NATO v Praze nedoporučovalo drahý nákup nadzvukových stíhaček s ohledem na potřeby transformace ozbrojených sil.

NATO s napětím čeká na summit

Ministři zahraničí EU intenzívně pracují na formě obranné plánovací kapacity Unie a Aliance netrpělivě čeká na výslednou formulaci.

"Z toho, co víme, je v EU určité přání mít spojení s NATO, a umím si ho představit ve formě styčných důstojníků," řekl Právu mluvčí NATO Jamie Shea s tím, že však ani evropský summit 12. prosince nemusí ještě přijít s konečným řešením.

Obavou USA i některých evropských zemí je, že autonomní evropský vojenský štáb by mohl vést v budoucnu k oslabení soudržnosti Aliance, a tudíž i vztahů s Washingtonem.

Shea upozornil, že spekulace o vytvoření evropské plánovací buňky při aliančním velvyslanectví v belgickém Monsu (SHAPE) není ještě hotová věc, jak uvádějí některá média.

JIŘÍ ROŠKOT, PRÁVO

obsah | Česká republika