Čeští vojáci střídají krajany v Kosovu

Čtyřiadevadesát vojáků 5. česko-slovenského praporu zamířilo do jihosrbského Kosova. Celkem jich bude pět set a nahradí v misi KFOR příslušníky 4. praporu, který byl v zemi o měsíc déle, než je obvyklé. Jeho poslední vojáci se vrátí domů 18. května, kdy bude rotace jednotky ukončena.

Z České republiky do KFOR v těchto dnech odlétá 410 profesionálů, převážně z táborského 42. mechanizovaného praporu a další muži ze 4. brigády rychlého nasazení. Sto vojáků ze Slovenska se na místo přepraví samostatně.

"Máme chránit místní obyvatelstvo, střežit administrativní hranici se Srbskem, vyhledávat nelegálně držené zbraně a hledané osoby," řekl před odletem tiskový důstojník jednotky Jiří Trojánek. Čeští a slovenští vojáci také doprovázejí autobusy se srbskými dětmi a od švédských vojáků převzali například i ostrahu památníku bitvy na Kosově poli.

Původně mělo do Kosova už minulý měsíc odcestovat o sto vojáků méně. Březnové násilí mezi Albánci a srbskou menšinou ale donutilo Severoatlantickou alianci přehodnotit plány na snižování stavů v KFOR. Čeští a slovenští plánovači nakonec vyhověli přání NATO počet vojáků nesnižovat. Dodatečná stovka ale musela ještě projít výcvikem, a tak byl 4. prapor v misi sedm měsíců místo šesti. "Situace na místě je stále mírně zhoršená, ale jsme o ní informováni. Při výcviku v Boleticích jsme se na ni připravovali," poznamenal Trojánek.

Velitelem nového kontingentu a zároveň náčelníkem štábu mnohonárodní brigády Střed v misi KFOR je Aleš Vodehnal, velitelem praporu Antonín Genser. Příslušníci praporu se s Českou republikou rozloučili koncem dubna v Táboře. V praporu je více něž polovina těch, kteří již mají zkušenosti ze zahraničních misí a do Kosova nejedou poprvé.

(pro), PRÁVO

obsah | Česká republika