Profesionálové z Prostějova vyrazí lovit Tálibánce

Více než 100 českých profesionálních vojáků ze základny speciálních sil v Prostějově vyrazí v nejbližších dnech do Afghánistánu. V rámci Američany řízené vojenské operace Trvalá svoboda mají půl roku pátrat po zbytcích sítě Al-Kajdá a bojovnících bývalého vládního hnutí Tálibán.

Vyslání vojáků do Afghánistánu schválila po krátké debatě ve středu Sněmovna. Půjde o první nasazení českých vojáků v přímé operaci od konce druhé světové války. Senát s vysláním vojáků souhlasil už v lednu. Pro vyslání vojáků hlasovalo 127 ze 186 přítomných poslanců. Proti bylo 46 z nich. Nesouhlas s vysláním již minulý týden vyjádřili poslanci KSČM. Opoziční ODS byla i přes výhrady pro.

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka v úterý prohlásil, že první muži prostějovské skupiny speciálních sil by mohli odjet do Afghánistánu už za sedm dní od okamžiku, kdy to Sněmovna schválí. Do operace Trvalá svoboda by tak mělo na půl roku odjet 108 specialistů na hloubkový průzkum, dalších až 30 vojáků se bude podílet na operaci Severoatlantické aliance ISAF v Kábulu.

NOVINKY

obsah | Česká republika