Povinná vojna by mohla skončit už v roce 2005

Už v roce 2005 by podle ministra obrany Miroslava Kostelky mohla skončit základní vojenská služba. Kostelka považuje termín o rok dříve než se plánovalo za reálný. Rok 2006 je pak nejzažší varianta. Ministr dokonce připustil, že ideální by z hlediska personálního i finančního bylo, aby poslední branci nastoupili v roce 2004. S novou podobou reformy armády seznamuje vedení ministerstva dnes a ve čtvrtek poslance ze sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.

Vláda by měla o reformě rozhodnout v říjnu nebo počátkem listopadu. Podle Kostelky jsou v nynější verzi některé změny proti první podobě, prezentované před prázdninami, nejde však o zásadní odlišnosti. Vojáci předpokládají, že armáda bude mít 30.000 až 35.000 zaměstnanců, tedy vojáků i civilistů.

Původní verzi reformy, která rovněž počítala s ukončením vojenské základní služby koncem roku 2004, připravil ministr Jaroslav Tvrdík. Když ale vyšlo najevo, že vojáci nedostanou z rozpočtu slíbené peníze, rezignoval. Jeho nástupce Kostelka, který je ve funkci více než čtvrt roku, dostal za úkol připravit levnější variantu změn v armádě. Místopředseda parlamentního výboru a před několika měsíci ještě náměstek na ministerstvu obrany Pavel Severa (KDU-ČSL) si myslí, že reforma je zatím ve velmi syrovém stavu, protože na její zpracování bylo málo času. "Armáda je v situaci, kdy (to) musí řešit velmi rychle, s omezenými zdroji," poznamenal.

Podle něj se budou poslanci zajímat především o problémy spojené s přemisťováním a rušením posádek řadu z nich co nejrychleji opustit. Poslanci podle Severy chtějí znát přesné důvody, které vojáky vedly k rozhodnutí odejít z určitých posádek a jinde zůstat. Podle něj je také zajímavých mnoho významných projektů, například budoucnost vojenského dopravního letectva, stíhaček, ale i moderního obrněného transportéru pro pozemní vojsko.

(mp)

obsah | Česká republika