Vojna skončí zřejmě už v roce 2004

Ještě dříve, než se původně plánovalo, zřejmě skončí povinná vojenská služba. Ministr obrany Miroslav Kostelka chce navrhnout konec základní vojenské služby k 31. prosinci 2004. Poslední mladí muži by tak na vojnu odešli pravděpodobně v dubnu příštího roku.

Podle dobře informovaného zdroje z ministerstva obrany přitom ministr nemá v úmyslu do té doby zkrátit délku trvání služby, jak to navrhují někteří poslanci a senátoři. Mladí muži nyní tráví v zeleném rok svého života. Tuto dobu by podle lidí z ministerstva obrany nebylo dobré krátit, prý by se to podražilo a paradoxně by se také zvýšil počet mladíků, kteří by museli na vojnu jít. Kratší dobu by tak zřejmě strávili na vojně pouze branci, kteří by nastoupili do základní služby v dubnu 2004.

V Tvrdíkových stopách

Ministr obrany dříve uváděl jako pravděpodobný konec vojny léta 2005 či 2006. V případě nejnovějšího návrhu se obrana nakonec rozhodla dodržet termín, který ve své verzi armádní reformy poprvé oznámil Kostelkův předchůdce Jaroslav Tvrdík. Poté, co kvůli snížení rozpočtu pro armádu rezignoval a jeho reforma krachla, začali vojáci tvrdit, že bude nejspíš potřeba základní vojenskou službu zachovat ještě po delší dobu.

K počátku října bylo na vojně 9140 vojáků základní služby, z toho 130 na tříměsíční náhradní službě. Na tu mají nárok lidé s rodinami, v tíživé sociální situaci a podobně. Společně s koncem vojny by také měla skončit civilní služba. Vojáci základní služby dosud levně vykonávají například strážní službu u objektů, které by jinak museli střežit dobře zaplacení profesionálové.

Zzkrácení vojny navrhují v poslední době někteří zákonodárci. Poslanec a stínový ministr obrany ODS Petr Nečas přišel s nápadem zkrátit vojnu na půl roku, existuje i senátní návrh, aby vojna až do jejího zrušení byla devítiměsíční. V úterý zkrácení na tuto dobu doporučil senátní výbor pro lidská práva s tím, že senátoři už slibům ministerstva nevěří. Jeden ze spoluautorů novely Martin Mejstřík ale řekl, že by byl spokojen s původním Tvrdíkovým časovým rozvrhem konce vojny. A ten se nyní ministerstvo rozhodlo dodržet, čímž nejspíš uspokojí i mnoho dalších zákonodárců.

Že by základní vojenská služba mohla skončit už před rokem 2006, připustil nedávno i sám Kostelka, když řekl, že by se tak v roce 2004 mohlo stát v "ideálním případě nejen z hlediska lidí, ale i hlediska peněz". Za nejpravděpodobnější variantu tehdy označil rok 2005.

Naposledy byla v Česku vojna zkrácena v roce 1993, a to z 18 měsíců. Na Slovensku nastupují mladí muži do služby na devět měsíců už od roku 2001, Maďaři si musejí odsloužit půl roku, Rakušané pak sedm měsíců.

(iln)

obsah | Česká republika