Sněmovna schválila zákon pro volbu europoslanců

Občany České republiky čeká v roce 2004 zcela nový typ voleb, a to do Evropského parlamentu (EP). První krok k tomu včera učinila Sněmovna, když schválila návrh volebního zákona. Jeho znění musí ještě potvrdit Senát a podepsat prezident.

"Je to dobrá zpráva pro naše občany," okomentoval výsledek vicepremiér a ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Podle něj tak Česko bude mít šanci podílet se na rozhodování EP. Podle dosavadních jednání by ČR měla mít 20 europoslanců, avšak vyjednavači usilují o zvýšení jejich počtu na dvaadvacet. "Měli bychom mít stejný počet jako Belgie, Portugalsko, Řecko nebo Maďarsko," prohlásil Svoboda. Připomněl, že evropští poslanci budou v jiné pozici než čeští, neboť kromě hájení zájmů republiky se budou podílet na řešení globálních evropských otázek. Předpokladem pro to je znalost nejméně jednoho světového jazyka, byť mohou při jednáních používat mateřštinu.

Účast v EP přijde ČR na mnohamiliónové částky. Podle důvodové zprávy k zákonu půjde o 842 miliónů korun, což jsou náklady jen na samotné volby. Strany, které se jich zúčastní, ale nemusí být ztrátové, neboť za každý získaný hlas pro své kandidáty obdrží ze státní kasy 30 korun. Podmínkou je, aby je podpořilo alespoň procento voličů. Jejich náklady přitom budou pouhých 15 tisíc korun za podanou kandidátku, kterými musí přispět státu na jeho náklady s konáním voleb. Zákon předpokládá, že volby se uskuteční 14. a 15. června 2004, tedy až po našem vstupu do Evropské unie. Volební zásady jsou obdobné jako u voleb do Sněmovny. Tedy:

volit může každý občan po dovršení věku 18 let, a to nejen Čech, ale i občan členské země EU, pokud je nejméně pětačtyřicet dnů veden v naší evidenci obyvatel;

zvolen může být občan starší 21 let, stejná hranice platí i pro občany zemí EU;

kandidáty na kandidátních listinách navrhují politické strany a hnutí nebo jejich koalice (tím nejsou vyloučeni nezávislí, kteří buď vytvoří vlastní hnutí pro účel těchto voleb, nebo mohou být uvedeni v rámci stranických kandidátek);

pro zvolení bude nutné získat podporu minimálně pěti procent občanů;

voliči budou moci přidělovat kandidátům preferenční hlasy;

zvolen může být i český poslanec či senátor, ale musí se vzdát svého domácího mandátu.

(ada, nig), FLASHNEWS

obsah | Česká republika