Ceny za nejpopulárnější scény a výroky české politiky

Leden patří anketám. Hned v prvním týdnu byly vyhlášeny výsledky soutěže o nejpopulárnější větu a scénu českého filmu. Dnes už také víme, jak dopadlo klání našich politiků o stejné ceny.

Na rozdíl od filmařů o výsledcích nerozhodovala veřejnost, ale členové Akademie populární politiky, soutěžili pak pouze politikové postkomunistické éry. Do boje se tak nedostaly některé výroky, jež by jinak patřily k horkým favoritům, například prohlášení Edvarda Beneše "Mám svůj plán", které učinil v roce 1938 krátce před Mnichovem, nebo výrok Milouše Jakeše z léta roku 1989: "Štěpán tady sedí a bude sedět."

Galavečer, který v sále společenského domu na Žofíně moderoval Petr Novotný, přinesl jak očekávané výsledky, tak překvapení. Nejpopulárnější scénou české postkomunistické politiky se stala přehlídka jednotky čestné stráže, kterou vykonal při své první inauguraci v prosinci 1989 prezident Václav Havel v krátkých kalhotách. I druhé místo patří Hradu: zasloužila se o ně Dagmar Havlová, pískající na prsty při volbě svého chotě v roce 1998 ve Španělském sále. O třetí místo se podělili šéfové stran opoziční smlouvy: Václav Klaus zabodoval akčním výjevem, kdy vyrval mobilní telefon fotografovi MF DNES a mrštil jím o zeď. Stejný počet hlasů získala i romantická scéna, v níž Miloš Zeman líbá při zprovozňování Temelína Danu Drábovou.

Kategorie nejpopulárnějších výroků patřila jednoznačně ministrům sociálnědemokratické vlády.O pouhé dva hlasy zvítězil postřeh Jana Fencla: "Tady není, jak se tvrdí, nadbytek mléka. To se jen lidé rozhodli mléko nepít." Následuje odpověď exministra Jaroslava Bašty dotěrnému reportérovi: "Musím už na vás řvát, abyste se mě přestal takhle blbě ptát, pane redaktore? Vám není nic do toho, kde, kdy a s kým se scházím. Jsem ministr české vlády." Třetí místo získal Egon Lánský a jeho vzkaz šéfovi jihočeské policie, jemuž se nelíbila ministrova neochota platit clo: "Měl by držet hubu, to je podstatné." Regulérnost soutěže napadl Ota Černý: "Jsem pouhý tiskový mluvčí a porotci protežovali velká zvířata. Jinak by těžko mohli pominout můj výrok 'Ministerstvo zdravotnictví nezveřejní údaje o úspěšnosti nemocnic, protože lidi by se mohli dozvědět, které se práce nedaří, a vyhýbali by se jí'."

Proč nezvítězilo souvětí někoho z velkého trojhvězdí české postkomunistické politiky? Politolog Jiří Vítr vysvětluje: "Havel, Klaus nebo Zeman mohli zvítězit snadno. Stačilo, kdyby některý z nich v poslední době prohlásil to, s čím vyhrál filmový Kristián: 'Zavřete oči, odcházím.'"

LADISLAV VERECKÝ, MAGAZÍN DNES

obsah | Česká republika