Obchodní schodek je díky vývozu aut na minimu

V lednu se zahraniční obchod vyvíjel mnohem příznivěji, než analytici očekávali. Zatímco počítali se schodkem okolo šesti miliard korun, podle čerstvých informací Českého statistického úřadu dosáhl pouze 3,8 miliardy, což je zhruba o dvě miliardy méně než v lednu 2002. Zásluhu má na tom především kladná bilance obchodu s auty a také s výpočetní technikou.

Po sezónním očištění byl v lednu proti prosinci 2002 vývoz vyšší o 7,8 % a dovoz o 8,8. Příznivě na lednovou bilanci působil zejména obchod se stroji a dopravními prostředky a obchod se zpracovatelskými výrobky. Nejvíce se zvýšilo aktivum obchodu se silničními vozidly a výpočetní technikou. Naopak nepříznivě působil obchod s chemikáliemi a příbuznými výrobky, především s léčivy a farmaceutickými výrobky, kde vzrostla pasiva o 0,8 miliardy korun. Deficit rostl také u obchodu s minerálními palivy a příbuznými materiály.

Zveřejněné výsledky podle expertů dokazují, že domácí ekonomika zůstává konkurenceschopná na zahraničních trzích i při tamní nízké poptávce. "K uvedenému nárůstu došlo především ve skupině strojů a zařízení, tedy u výrobků, které jsou z hlediska tuzemského průmyslu rozhodující," uvedl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Daří se vývozu do EU

Na zlepšení bilance se podílel obchod se státy EU, kde se zvýšila aktiva o rovných sedm miliard korun. Oživení se dočkal především obchod s Německem, kde aktiva narostla o 2,1 miliardy Kč. Přechod ze schodku do přebytku zaznamenali statistici také u obchodu s Itálií, Irskem a Španělskem. Naopak o 2,1 miliardy se zvýšil deficit ve vztahu k Číně. Špatně se vedlo Česku také v obchodu s Ruskem, Thajskem a Malajsií.

Koruna téměř nereaguje

Koruna v první reakci lehce posílila na 31,66 Kč za euro, poté se však začala vracet zpět a po 10. hodině opět oslabila na 31,73 Kč/EUR, kde se obchodovala v závěru minulého týdne. Podle dealera České spořitelny Viktora Mikuleckého nejsou obchodní čísla dostatečným impulzem, který by koruně udal směr.

NOVINKY

obsah | Česká republika