Největší sraz v historii organizace YMCA se koná v Praze

Tisíce Pražanů včera z reproduktorů v tramvajích zaslechly hlas, opakující anglicky čtyři písmena. Šlo o zkratku, kterou už před lety proslavila kanadská skupina Village People: YMCA.

Stejně tak nebylo v hlavním městě možné přehlédnout, že skupinky mladých turistů, které se v parném vedru ploužily Prahou směrem k Letenské pláni, spojuje drobný detail: žlutý či modrý barevný pásek kolem zápěstí. Jde o poznávací znamení účastníků dosud největšího setkání mladých křesťanů sdružených v organizaci YMCA (Young Men's Christians Association).

V Praze se jich tento týden sešlo více než 7000 prakticky z celé Evropy, ale i z USA, Kanady, Nigérie, JAR a Bangladéše. Tématem setkání jsou oslavy 30. výročí založení Evropské aliance YMCA a místo určuje skutečnost, že aliance sdružující 35 členských zemí má své sídlo v Praze. "Je to vůbec první festival tohoto druhu. Pravidelně se pořádají jen menší srazy pro pár set lidí," vysvětluje Eva Tschornová, šéfka pražské kanceláře Evropské aliance YMCA.

Na Letné kvůli srazu YMCA vyrostlo improvizované křesťanské městečko, či spíše velkolepé společenské, sportovní a zábavní centrum s několika pódii, cirkusovými šapitó, hřišti, stany a stánky. "Celou akci jsme připravovali tři roky. S organizací nám pomáhají dobrovolníci z mnoha členských zemí," konstatuje Tschornová. Také program, který běží od pondělí do soboty od 10 hodin ráno do půlnoci, si většinou zajišťují sami účastníci. Nechybí v něm společné bohoslužby, diskusní fóra či proslovy kazatelů, ale většinu dne vyplňuje zábava v uvolněné atmosféře.

A tak na hřišti hraje skupinka mladíků fotbal, opodál si jiní házejí létajícím talířem, na největším pódiu napodobuje amatérská kapela skupinu Bon Jovi a na menším jevišti vedle zpívá před početným publikem mládežnický sbor známé hity, včetně těch od Michaela Jacksona. K dispozici je také kavárna, keramická dílna, diskotéka či malé "expo", v němž mají jednotlivé členské země možnost představit se ostatním. "Největší vzrušení ale přes den nastane, když přijedou hasiči kropit či obsluha s jídlem," usmívá se Tschornová. "Všichni jsou zmožení vedrem."

Většinu z šestidenního programu stráví mladí křesťané odděleni od okolního světa přísně střeženou ohradou. Vstup stojí 20 euro na den nebo 280 euro za týden (v ceně je však i ubytování, strava a volná jízdenka na MHD). Ve čtvrtek YMCA své aktivity přesune z Letné přímo do centra Prahy. Své stany a stánky rozloží na Staroměstském náměstí a v přilehlé Pařížské ulici.

PETR KUČERA

obsah | Česká republika