Život jim zachránili v Motole

Narodily se s těžkým postižením, srdeční vadou nebo utrpěly zranění při přírodních katastrofách. Pákistánské a irácké děti se proto přijely léčit do Česka. Doléčení teď patnáct z nich absolvuje v Olivově dětské léčebně v Říčanech. Včera za nimi přijel na návštěvu americký velvyslanecWilliam Cabaniss.

Od prosince žije v říčanské léčebně se svou dcerou i Nada z irácké Basry. Její třináctiměsíční Aja se narodila s těžkou srdeční vadou. Žít bude díky českým lékařům. "Nevím, jak dlouho se ještě bude léčit. Teď má ale v podstatě zdravé srdce," popsala zdravotní stav Aji její matka.

Čeští lékaři dětem zachránili život

Aja je jedna z šesti iráckých dětí, které se v Říčanech doléčují. Péče zdejších lékařů dává naději na život také devíti malým Pákistáncům. "Zachránilo jim to život. Mnoho z nich předtím jen obtížně živořilo, teď jsou v podstatě v pořádku," uvedla primářka léčebny Hana Maršálková. Všichni malí pacienti z Iráku měli vady srdce, malí Pákistánci se v Říčanech léčí většinou po operacích rozštěpu rtů a patra, další děti prodělaly ortopedickou operaci.

Osudy některých vybraných dětí často poznamenala také válka či přírodní katastrofy. Například desetiletá pacientka léčebny během pákistánského zemětřesení utrpěla těžká poranění nohy a ruky. Zdravotnictví v Kašmíru je však na tak nízké úrovni, že ji tamní lékaři neléčili a rány jí jen obvázali. Léčení ruky vyžadovalo v Kašmíru nedostupný výkon, dívka o ni proto přišla. V PrazeMotole dítěti následky nekvalitní amputace alespoň napravili.

Řada dětí se v Říčanech léčí po operacích rozštěpu rtů a pater. "Vrozené vady totiž těžce deformují obličej, ztěžují dětem dýchání a v muslimských zemích jsou lidé s podobným postižením společností odmítáni," řekl pediatr Miloš Bohoněk, který děti na léčbu v Česku vybíral.

Děti se do českých nemocnic dostaly v rámci projektu ministerstva vnitra Medevac. První dítě, které se v Česku mohlo takto léčit, přijelo v roce 1994. "Byla to bosenská dívka, které granát roztrhl břicho," uvedl ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. Celkem se od startu projektu Medevac v Česku léčilo kolem stovky dětí.

"Nejhorší a nejlepší pocity jsem měl vždy na ruzyňském letišti. Nejdřív jsem viděl děti, které nemohly chodit nebo dýchat. Potom ale při odjezdu byly v podstatě v pořádku," doplnil Haišman.

První skupina pacientů přijela před šesti lety

V říčanské léčebně už skupinu nemocných dětí ze zahraničí měli. První přijela před šesti lety, další loni. Děti po příjezdu do Česka projdou karanténou a bezprostředně poté se podrobí operacím. V Říčanech se poté delší dobu doléčují.

Každé z dětí musí do Česka doprovodit někdo z rodiny. Většinu z nich vždy doprovázel kvůli muslimských zvyklostem otec, teprve v poslední skupině pacientů se objevily tři matky. V léčebně se kvůli odlišným zvyklostem snaží cizincům vyjít vstříc v otázce stravování.

"Respektujeme je a dostávají vlastní stravu," popsala primářka léčebny Hana Maršálková. S komunikací pomáhají lékařům a sestrám překladatelé, většinou se s rodiči dětí lze domluvit anglicky. Nejrůznější občanská sdružení potom příbuzným dětí zajišťují aktivity v jejich volném čase.

ZUZANA ČECHOVÁ

obsah | Česká republika