Poslanci schválili sporný zákon o nemocnicích

Sněmovna schválila kontroverzní zákon zřizující síť neziskových nemocnic. Pro bylo 98 ze 169 poslanců. Normu nyní posoudí Senát, kde má většinu ODS, která s ní zásadně nesouhlasí.

Zákon prošel díky hlasům ČSSD a KSČM. Norma nyní putuje do Senátu, kde jsou však její šance malé. Horní komoru ovládá ODS, podle níž zákon vede ke znárodnění desítek městských a krajských nemocnic a převede je pod státní péči.

Langer: Únor je pro znárodňování symbolický

Během třetího čtení to ve Sněmovně vřelo. Pravicoví poslanci totiž návrh zákona považují za krok, který vede ke "znárodňování" nemocnic. To levice popírá.

Během středečního třetího čtení zaznívaly Sněmovnou především hlasy pravice. Proti zákonu totiž ostře vystupují členové ODS a krajští hejtmani, vesměs však zvolení za ODS.

Plamennou řeč pronesl například Ivan Langer z ODS. Podle něj je symbolické, že ke schvalování zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních dochází v únoru.

"Bez nadsázky mohu prohlásit tento zákon za jeden z nejvýznamnějších pokusů o zásah do vlastnických práv po listopadu 1989," řekl Langer. "Únor je proto velmi symbolický měsíc pro lidi, kteří neztratili historickou paměť." "Zákon je protiústavní. Nezlepší zdravotní péči. Povede k ohrožení pacientů a zdravotníků. Nerespektuje soukromé vlastnictví, nerespektuje samosprávu krajů, negarantuje kvalitu péče ani dostupnost péče. Právní formu nadřazuje nad kvalitu zdravotní péče," shrnul Langer stanovisko ODS. Povede naopak k ohrožení pacientů a zdravotníků a likvidaci asi 80 nemocnic, dodal Langer a sklidil potlesk svých kolegů.

Rath: Nemocnice mají léčit lidi

Zákon prosazuje především ministr zdravotnictví David Rath. "Kolegové z ODS se nemohou smířit s tím, že jejich pohled na svět je poněkud jiný než pohled jiných stran," promluvil ve středu ministr ve Sněmovně.

"Oni vidí nemocnice jako podnik, který má především vydělávat peníze, ale jiní je vidí jako zařízení k léčení lidí," dodal Rath a sklidil potlesk na opačné straně Sněmovny.

"Všechny ostatní argumenty jsou účelové, zaměřené jen na oddálení hlasování, jejich účelem je obstrukce," soudí Rath.

Rath má podporu sociálních demokratů, komunistů a většiny unionistů. Poslancům návrh předložili Jaroslav Krákora, Vojtěch Filip, Pavel Kováčik, Michaela Šojdrová, Vladimír Říha, Svatopluk Karásek a Eduard Zeman.

Petice proti zrušení dechovky v ČT

Komunistická poslankyně Zuzka Rujbrová svým kolegům ve Sněmovně připomněla petici, která přijetí zákona o neziskových nemocnicích podporuje. Podepsalo ji přes 20 tisíc lidí.

Na to vystoupil místopředseda petičního výboru a prohlásil, že zná početnější petice, které měly více podpisů za dva týdny. "Vím o petici s 30 tisíci podpisy za dva týdny. Byla to petice za zachování dechovky v České televizi," dodal. Poslanci jeho ironickou poznámku odměnili smíchem.

Na to pokračovala přestřelka mezi Ivanem Langrem a Davidem Rathem. Rath mluvil o Langerově drzosti, ten ho počastoval jménem "hulvát". Posléze Rath na účet ODS řekl, že sama stojí za protesty lékařů. "Vždyť vy z ODS ty demonstrace sami organizujete!"

"Chtěl bych jen doplnit diagnózu pana ministra," vystoupil Ivan Langer. "Není to jen schizofrenie, ale také obsedantní psychóza."

iDNES

obsah | Česká republika