Ministerstvo zahraničí chce školit irácké diplomaty

Česká republika by mohla k obnově Iráku zbaveného diktatury Saddáma Husajna přispět také vyškolením jeho nových diplomatů nespojených s režimem socialistické strany Baas. Členům zahraničního výboru Poslanecké sněmovny to dnes řekl náměstek ministra zahraničí Petr Kolář.

"I kdyby ČR zůstala jen u svého dosavadní kontribuce, tak jsme věrohodný přispěvatel," uvedl Kolář ke stávajícímu českému podílu na rekonstrukci Iráku. Vzápětí však dodal, že účast ČR lze v lecčems rozšiřovat - například v rozvoji iráckých "lidských zdrojů". "Ministerstvo zahraničí zvažuje školení iráckých diplomatů v Diplomatické akademii," uvedl náměstek.

Ředitelka blízkovýchodního odboru MZV Eva Filipiová Právu upřesnila, že nabídku bude v Bagdádu tlumočit český chargé d"affaires Martin Klepetko. "Chtěli jsme nabídnout pětitýdenní kurzy od září 2004, nejspíš to ale bude již od ledna. Velmi vážně a seriózně to připravujeme," dodala Filipiová s tím, že pomoc české diplomacie novým iráckým kolegům se jeví jako velmi vhodné zapojení do obnovy Iráku.

Dojde také na policii?

Kolář před poslanci uvedl, že podobně by se Praha mohla zapojit i do výcviku irácké policie, o němž se dosud spekulovalo v souvislosti s Maďarskem.

"Osobně si myslím, že bychom mohli zvažovat i v tomto pohledu," uvedl Kolář, podle něž existují náznaky, že Budapešť nebude s to plně vyhovět americkému požadavku, aby výcvik police proběhl na maďarské půdě. Nejvyšší americký policejní šéf v Bagdádu Bernard Kerik řekl koncem srpna listu The New York Times, že na základně v maďarském Taszáru by mělo projít výcvikem až 28 tisíc iráckých policistů. V oficiální rovině však není záležitost dosud dojednána.

BŘETISLAV TUREČEK

obsah | Česká republika