Na Česko udeřila největší povodeň roku

Tak silně letos povodně ještě neudeřily. Na Písecku zabil podemletý strom mladou ženu. Dobrovolný hasič zemřel na selhání srdce, když zasahoval v Táboře. Nejméně dva další lidé jsou pohřešováni: dívka, která vypadla na Berounce z raftového člunu, a muž, který při přejíždění mostu přes Malši v Kaplici zmizel v silném proudu i s osobním vozem. Ve 39 jihočeských městech a obcích platí od včerejška stav nebezpečí. To mimo jiné znamená, že do evakuovaných území nikdo až do odvolání nesmí. Pojišťovny už počítají škody v desítkách milionů korun.

Evakuace začíná

I odborníky překvapilo, jak voda postupuje rychle. Přehrada v Římově na Malši nedaleko Českých Budějovic byla plná až po okraj. O půlnoci ji vodohospodáři začali vypouštět. Hasiči měli jen hodinu a půl, aby z obcí pod hrází odvezli obyvatele do bezpečí. "Byl to spěch," řekl zástupce ředitele jihočeských hasičů Zdeněk Kala. O půl čtvrté ráno vtrhla voda do Budějovic. Obyvatelé některých čtvrtí museli ihned pryč. Leckde, například v Havlíčkově kolonii, lidé z domů odjížděli na člunech.

Odříznutá sídliště

Voda umlčela zaplavené českobudějovické studio Českého rozhlasu, záplavová vlna odřízla spojení mezi centrem a místními sídlišti Vltava, Máj a Šumava. Na žádný z mostů přes Malši a Vltavu nebylo možné vjet. Ochromena byla městská doprava, průjezd městem byl možný až ve večerních hodinách. Povodeň se mezitím nezadržitelně sunula dál. Směr: Praha.

Varování Praze

Od dopoledne se na povodeň připravovalo i desítky kilometrů vzdálené hlavní město. Nejvyšší hladinu tu očekávali dispečeři Povodí Vltavy v nočních hodinách. Do tří hodin odpoledne musely z Vltavy zmizet všechny lodě do doků smíchovského a holešovického ochranného přístavu. Policie uzavřela cesty, takzvané náplavky, v bezprostředním okolí řeky. Kolem Lichtenštejnského paláce se objevily pytle s pískem.

Desetkrát více vody

Třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity očekávali vodohospodáři kolem půlnoci. Přesto neustále zdůrazňovali, že žádné větší nebezpečí nehrozí. Vltavou protékalo desetkrát více vody než ráno. Po deváté hodině večer chybělo Vltavě k vylití z břehů v Modřanech jen několik desítek centimetrů. A na Kampě už první vlny olizovaly připravené pytle s pískem.

MF DNES

obsah | Česká republika