Život v Česku bude dražší

Příští rok zaplatí česká rodina v průměru o 300 korun měsíčně více než letos za bydlení a s ním spojené služby. Vyplývá to z odhadu ministerstva financí.

Růst cen na světových trzích s energiemi pocítí i české domácnosti. Podle odhadů ministerstva financí se bude v příštím roce kvůli drahé ropě zdražovat v podstatě v každé oblasti.

Nejvíce se českých domácností dotkne růst cen plynu (o 11 procent) a elektřiny (o 7 procent). To jsou však čísla ministerstva financí. Energetický regulační úřad (ERÚ) odhaduje, že cena elektřiny poroste ještě více - v průměru o 8,5 až 10 procent. Podle tiskového mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže je toto číslo realistické.

"Odhadované zdražení vychází z očekávaného zhruba patnáctiprocentního růstu ceny silové elektřiny, kterou na příští rok určila především srpnová aukce energetické společnosti ČEZ," vysvětlil místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček. Celkově podle prognózy ministerstva financí utratí napřesrok průměrná rodina za bydlení, plyn, elektřinu, teplo, vodné a stočné o 3500 korun více než v letošním roce. Pro příklad: jen za plyn vydá průměrná rodina za celý příští rok 7656 korun, což je o 756 korun více než letos.

Vedle základních výdajů však podraží výrazně například i potraviny nebo cigarety. Podle prognózy společnosti Patria Finance stoupnou rodinám výdaje na jídlo průměrně o tisícovku. Zvýšené výdaje za cigarety se odhadují v průměru na 920 korun na každou domácnost. Na pokrytí zvýšených životních nákladů však budou mít lidé na druhou stranu více peněz. Analytici odhadují, že se nominální mzdy v příštím roce zvýší o 6 procent. Inflaci přitom odhadují odborníci jenom na tři procenta, takže se mzdy zvýší i reálně.

Čisté celoroční příjmy domácností mají v příštím roce dosáhnout 267 tisíc korun. Z toho výdaje na základní položky, jako je bydlení a s ním spojené poplatky, zatíží rodinný rozpočet průměrně 48 tisíci korunami. Letos to bylo jen 240 tisíc při výdajích 45 tisíc.

Dobrou zprávou pro české rodiny navíc je, že se i přes všeobecné zdražování přece jen najdou oblasti, kde ceny neporostou. To se týká například benzinu, který se letos na podzim prodával až za rekordních 35 korun za litr. "Ceny pohonných hmot už dosáhly svého vrcholu a očekáváme, že v příštím roce budou buď stagnovat, nebo dokonce mírně klesnou," říká analytik Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum. Podle prognózy společnosti Patria Finance by motoristé mohli příští rok ušetřit na benzinu průměrně tři sta korun.

JAROSLAV SCHEJBAL

obsah | Česká republika