Vladimír Železný chce být europoslancem

Bývalý šéf televize Nova Vladimír Železný se zřejmě soustředí na politickou kariéru. Rozhodl se kandidovat za politické hnutí Nezávislí do Evropského parlamentu. Za stejné uskupení byl Železný před půldruhým rokem zvolen do Senátu. "Vladimír Železný přijal nabídku hnutí Nezávislí, aby se stal lídrem kandidátky do Evropského parlamentu," řekla dnes senátorova tajemnice Edita Haranzová.

Železný už na schůzce s vybranými novináři koncem ledna uvedl, že kandidaturu na europoslance zřejmě přijme. Železný tehdy uvedl, že si vybírá ze tří nabídek a že by si svou poslaneckou kancelář otevřel ve Znojmě, kde byl zvolen do Senátu.

Železný v horní komoře působí ve výboru pro evropskou integraci, věnuje se otázkám zemědělství. Během své dosavadní senátorské kariéry na sebe výrazněji upozornil v souvislosti s projednáváním policejní žádosti, aby byl zbaven imunity kvůli obviněním z daňových deliktů a poškozování věřitele. Pozornost vzbudil i založením klubu Nezařazení spolu se třemi komunisty a dalším nestraníkem. V poslední době je známé jeho úsilí znovu ovládnout nejsledovanější komerční televizi.

Hnutí Nezávislí je podle dosavadních informací zatím 15. uskupením, které veřejně projevilo odhodlání kandidovat v evropských volbách. Čeští europoslanci se budou volit 11. a 12. června. Kandidátky musejí strany odevzdat nejpozději do 6. dubna.

NOVINKY

obsah | Česká republika