Vyšetřování Železného se vleče. Proč?

Zatkli jej za svítání a "nadělili" mu obvinění, která mu mohou zajistit dvanáctiletý kriminál. Jsou to už více než dva roky. Ale konec případu je zatím v nedohlednu.

Vladimír Železný se ještě dlouho bude moci označovat za "občana na okraji společnosti". Vyšetřování jeho kriminálních případů se totiž vleče už více než dva roky a výsledek - tedy soud, který rozhodne o jeho vině či nevině, je stále v nedohlednu. A to zřejmě nejen kvůli složitosti případu a dlouhému čekání na právní pomoc ze zahraničí či na posudky hodnotící komplikované finanční operace. Další možný důvod zdržení nabízí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová: "U této kauzy, která je sledována vládou, jsem si udělala rekapitulaci," tvrdí Benešová. "S hrůzou jsem zjistila, že státní zástupce dal celkem čtyři pokyny, které nebyly ze strany policie vyslyšeny."

Benešová se proto odhodlala k neobvyklému kroku. Koncem loňského roku si vynutila schůzku s policejním prezidentem Jiřím Kolářem. "Dohodli jsme se na opatřeních, která by měla jakékoliv zdržení odstranit," popisuje výsledky schůzky Martin Omelka, mluvčí pražských žalobců, kteří mají Železného případy na starosti. Jak konkrétně má být vyšetřování "urychleno", Omelka prozradit nechce, stejně jako alespoň přibližné datum, kdy by mělo být ukončeno.

V minulosti přitom policisté nešetřili optimismem: "Policie by měla případ ukončit do poloviny června," prohlásil před rokem tehdejší náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl. Výsledek je znám, neskončilo nic. Policie naopak na podzim rozhodla počet obvinění Železného rozšířit ze tří na sedm: vesměs se týkají jeho údajného pokusu zatajit majetek před společností CME, jíž Železný dlužil přes miliardu korun, stíhán je však i za celní a daňové úniky.

Vyšetřovatel se brání

"Ale půl roku se opravdu nic nedělo, a mezitím pan Železný úspěšně odkandidoval do Senátu," říká nejvyšší státní zástupkyně Benešová. Její kritika přitom míří na vyšetřovatele Vladimíra Machalu, který ve spolupráci s protikorupční službou tažení proti Železnému v roce 2001 zahájil.

"Jeho role byla v počátku obrovská, důležité bylo, že se nebál do tak citlivého případu šlápnout. Posléze, bohužel, jeho aktivita polevila," řekl jeden z kriminalistů, který se na případu Železný podílel. Machala se však brání: "Pokyny státního zástupce nakonec byly splněny, otázka je, v jakém časovém horizontu, a hodnocení žalobce je pak jeho subjektivní věcí." Za Machalu se staví i náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně, který přiznává, že případ Železný průtahy opravdu provázely. "Ale nebyla to vina Machaly. Byl vedoucím tří týmů a bylo toho na něj objektivně moc. Teď už se problém odstranil a od ledna už si nikdo nestěžoval," řekl Macháně.

Finále příběhu oddaluje i skutečnost, že policie a žalobce prozatím trvají na tom, že všechna obvinění by měl soud projednávat společně. Přitom některé z trestných činů - zejména daňové úniky - mají úřady v podstatě hotové a nic jim nebrání v tom, aby podaly obžalobu.

"Zastávali jsme názor, že je lépe zažalovat to jako celek, protože jednotlivé případy spolu souvisí. Jeden s druhým jsou provázány," vysvětluje strategii Machala. To však nakonec nemusí platit definitivně. Informace ze státního zastupitelství nasvědčují tomu, že začátkem léta se úřady rozhodnou, zda přece jen část případů pošlou k soudu samostatně. Prý do půl roku.


Jak se vyvíjela kauza Železný

12. 4. 2001 - Policie brzy ráno předvedla Železného poprvé k výslechu a obvinila ho ze dvou trestných činů: poškozování věřitele kvůli složité operaci s lichtenštejnskou nadací Astrona, kterou prý hodlal poškodit své věřitele ze CME, a za celní a daňové úniky při dovozu obrazů.

13. 11. 2001 - Policie znovu zadržela Železného a dva dny ho při výsleších držela v cele, soudkyně ale odmítla uvalit vazbu.

14. 1. 2002 - Železný je znovu zadržen a spolu se svými právníky obviněn z účelového převádění majetku, kterým se chtěl vyhnout splacení svého miliardového dluhu firmě CME.

27. 10. 2002 - Železný je zvolen senátorem.

5. 12. 2002 - Policie žádá Senát, aby zbavil Železného imunity. Chce mu sdělit i další obvinění: za mnohamilionové daňové úniky roku 1996, za snahu zbavit se svého podílu v TV Nova a za majetkové přesuny mezi Železným a jeho manželkou během rozvodu.

Železný veškerá obvinění odmítá: "Kauzy nejsou ani zastavovány, ani nevedou k obžalobě. Po roky vás trvale udržují ve stavu mezi obviněním a obžalobou jako občana druhé kategorie," prohlásil Železný v lednu v Senátu. "Mohou vás neustále vydírat hrozbou zadržení, vazby. Formálně

SABINA SLONKOVÁ, JINDŘICH ŠÍDLO

obsah | Česká republika