Zeman naposledy bilancoval

Miloš Zeman na jedné ze svých posledních tiskových konferencí ve funkci premiéra ohodnotil práci své vlády. Podle něj se kabinetu podařilo vyvézt zemi z krize. Řekl, že republiku přijímal za hlubokého poklesu hrubého domácího produktu a reálných mezd, zatímco nyní roste obojí. Jediným oživením tiskové konference bylo jeho poděkování novinářům.

Premiér a čtyři místopředsedové vlády pouze připustili, že se vládě nepodařilo prosadit asi dvacet procent legislativních předloh v parlamentu a také to, že vzrostla nezaměstnanost.

I tu však vicepremiér Vladimír Špidla přičetl na vrub hospodářské politice předchozích pravicových vlád.

Příští vládu povede Špidla, věří Zeman

Zeman je přesvědčen, že bude sociálnědemokratická vláda pokračovat i po volbách. Podotkl jen, že jí opustí on a vicepremiér Miroslav Grégr.

Špidla, kterého Zeman označil za budoucího premiéra, řekl, že se bude snažit udržet hospodářský růst, zvládnout transformaci severní Moravy a severních Čech, reformovat armádu, transformovat České dráhy, oddělit důchodový systém od rozpočtu a vysvětlit občanům nutnost vstupu ČR do Evropské unie.

Zeman zdůraznil, že vláda předává příštímu kabinetu 130 miliard korun, které utržila při privatizaci. To je podle něj záruka, že bude mít dost peněz na plnění slibů, které dal občanům jeho kabinet.

Rychetský: V boji proti praní peněz zaostáváme

Vicepremiér Pavel Rychetský připustil, že kabinet ČSSD zůstal v boji s praním špinavých peněz na půli cesty. Mohou za to však pravicoví poslanci, tvrdí. Jejich odpor například znemožnil přijetí povinného bezhotovostního platebního styku.

Vláda neuspěla ani s prosazením majetkových přiznání, která by umožnila lépe evidovat nabývání majetku a omezila dodatečnou legalizaci nepoctivě nabytých financí, ani nezavedla registrační pokladny. "Jsme nadále zemí, která se musí stydět za to, že u nás lze přinést 100 milionů v kufru a koupit si nemovitost nebo cokoli jiného. Takže lze v České republice prát špinavé peníze, což v jiných evropských zemích nelze," řekl vicepremiér.

Rychetský, který má ve vládě na starosti legislativu, také podotkl, že je téměř zcela harmonizován právní řád s právem Evropské unie a podařilo se přijmout některé kodexy stěžejních zákonů.

Evropa Zemanovi odchod z politiky nevěří

Brusel hýřil samými komplimenty. Zeman tu byl ve své funkci naposledy a mluvil s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Georgem Robertsonem a vysokým představitelem EU Javierem Solanou.

Ministerský předseda Zeman vzpomínal, jak se Robertson před deseti lety - při jejich prvním setkání, ohradil, že je skotský a ne britský poslanec. "Už deset let si pamatuji, že je Skot a ne Brit."

Předseda vlády pak začal rozvíjet úvahu na téma, že NATO má generálního tajemníka, stejně jako bývalé komunistické strany. "Přesto přeji hodně štěstí v kariéře," popřál.

Solanovi zase předpověděl, že se jednoho dne stane ministrem zahraničí nebo obrany Evropské unie.

Oba šéfové vrcholných evropských institucí českého politika ujistili, že má v Bruselu vždycky otevřené dveře. Naznačili ale zároveň, že zcela nevěří jeho řečem o odchodu z politiky.

"Přivedl svou zemi do aliance, kde se stala předním členem. Hrál podstatnou roli a významně přispěl k tomu, jaké dnes NATO je a co dělá," řekl George Robertson. Dodal, že politika "je něco, co se člověku dostane do krve a čeho se obtížně zbavuje".

O tom, že se Zeman stáhe do ústraní na svou chalupu na Vysočině, pochybuje i Solana."Tvrdí, že je tady naposledy, a já říkám, že to není pravda."

Připomněl, že Zeman vytvořil silnou sociální demokracii, stal se premiérem, dovedl svou zemi do NATO a nyní na práh Evropské unie. "Tento pán má moc zajímavou historii a je to dobrý přítel. Díky za to, co udělal pro svou zemi, a za skvělou spolupráci", dodal.

iDnes

obsah | Česká republika