Zemědělci se bouří proti podmínkám Evropské unie

Patnáct tisíc zemědělců z celé republiky včera v Praze protestovalo proti podmínkám Evropské unie, které jsou podle demonstrantů pro Českou republiku nevýhodné a ohrožují budoucnost českého zemědělství. Demonstranti požadovali změnu zemědělské politiky vlády, tvrdší přístup českých vyjednavačů k Unii a novelu zákona o půdě. Žádali rovněž záruky, že půda v České republice zůstane v českých rukou. Policie proti protestujícím zemědělcům nezasáhla.

Demonstrace před budovou ministerstva zemědělství v Praze na Těšnově začala okolo půl desáté dopoledne bouřlivě. Protestující se hlasitým skandováním domáhali přímého jednání s ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem. Před hlavní vchod do budovy ministerstva nasypali slámu, chmel, obilniny, cukrovou řepu a další plodiny. Ministr však před demonstrující nepředstoupil. Na Palasovu nepřítomnost reagovali vytrvalým bombardováním budovy ministerstva čerstvými vejci, rajčaty, jablky a bramborami. Čelní stěna se brzy zbarvila od několika tisícovek žloutků. Skla v několika oknech byla poškozena prudkými zásahy brambor a jablek.

Nespokojení demonstranti se po desáté hodině vydali po magistrále na Václavské náměstí s transparenty, vidlemi a cepy. Magistrála zůstala ve směru od Těšnova do centra asi na půldruhé hodiny neprůjezdná.

Policejní těžkooděnci zasáhnout nemuseli

Místopředseda agrární komory Břeclav Zdeněk Šebesták prohlásil, že cepy budou k prosazení rovných práv zemědělců potřeba. "Němci nebudou Evropské unii diktovat a ničit české zemědělce. Jsme připraveni na spanilé jízdy do Německa a Rakouska," prohlásil Šebesták. Transparenty hlásaly hesla jako "Krávy patří na hory, sečou líp než traktory" a "Chceme rovné šance". Za hukotu sirén, zvonců, píšťalek, klaksonů a výbušných kapslí skandovali protestující hesla proti návrhům Evropské unie "Osm krav na 100 hektarů, ne dvě, jak diktuje EU", "Rovnoprávnost pro česká prasata" či "Žeňte Špidly párem vidlí". Řidiči v protějším pruhu vyjadřovali demonstrantům sympatie troubením na klaksony, stahováním okének a vystrkováním rukou signalizujících prsty vítězné "V". Někteří na zemědělce volali: "Je potřeba zopakovat listopad".

Ani během pochodu nemuseli policisté zasahovat, většina z nich se zemědělci sympatizovala. Před půl dvanáctou se demonstranti shromáždili na Václavském náměstí u sochy svatého Václava. Nevěděli přitom, že se představitelé pořádajících agrárních organizací nakonec přece jen v budově ministerstva zemědělství dopoledne s ministrem Palasem sešli. Podle mluvčího ministerstva Pavla Kováře probírali stav zemědělství a situaci ve vyjednávání podmínek vstupu českých rolníků do EU. Setkání bylo ukončeno poté, co zvenčí přiletěl předmět, který rozbil okno v místnosti, kde se jednající nacházeli. Policisté doprovázející demonstraci zasáhli jen jednou. Zásah těžce vystrojené pořádkové jednotky nebyl nutný.

"Zadrželi jsme jen jednoho demonstranta, který při odchodu od budovy ministerstva zemědělství zapálil balík slámy. Nemáme hlášenu žádnou velkou škodu. Prasklo několik okenních tabulek po házení bramborami a jablky," řekla ve středu Právu pražská policejní mluvčí Eva Brožová. Uvedla, že zadržený se dopustil přestupku, který bude řešen ve správním řízení. "Budeme také studovat policejní videozáznamy a identifikovat ty, co házeli vejce a další na budovu. I oni se dopustili přestupku," dodala mluvčí. Před shromážděným skandujícím davem na Václavském náměstí promluvil například prezident Agrární komory Václav Hlaváček. "Dneska jsme přišli zdůraznit svůj postoj, že jsme nesmiřitelní se současným vývojem," řekl za bouřlivé podpory protestujících Hlaváček. Agrární organizace podle něj předložily vládě a parlamentu petice a požadavky na řešení letošní ekonomické krize rolníků. Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský ve svém projevu zdůraznil, že čeští zemědělci se nemohou stát konkurenceschopnými, když nebudou vyjednány stejné podmínky. Jirovský mimo jiné upozornil, že jen za poslední čtyři roky ubylo v České republice 60 tisíc zemědělců. "Reálné platy v zemědělství jsou o 20 procent nižší než v roce 1990," dodal.

Rovněž předseda Českomoravského svazu podnikatelů v zemědělství Jaroslav Brom volal po rovnoprávných podmínkách vstupu do Evropské unie. Zároveň podle něj však bude nutné, aby česká půda zůstala v rukou domácích sedláků. "Nesmí se rozprodat zahraničním společnostem a spekulantům," uvedl za potlesku demonstrujících Brom a dodal, že bude po vládě požadovat, aby přijala nový zákon o prodeji zemědělské půdy. Demonstrace oficiálně skončila krátce před polednem, když organizátoři zahráli českou státní hymnu.

Chystají se přitvrdit

Několik stovek demonstrujících, vybavených ještě "arzenálem" vajíček, rajčat a brambor, se vydalo přes Staroměstské náměstí na Letnou, odkud chtěli pokračovat až k Úřadu vlády. Na Letné však průvod v klidu rozpustili, nastoupili do přistavených autobusů a kolem jedné hodiny po poledni začali Prahu opouštět. Podle slov některých demonstrantů by tato protestní akce nemusela být zdaleka poslední. "Pokud se nic nestane, budeme muset přitvrdit," řekl Právu zemědělec z Chodska. "Příště před ministerstvo navezeme hnůj a magistrálu úplně zablokujeme. Jak to bude vypadat, si můžete představit například podle protestů francouzských zemědělců," dodal.

PAVEL BLAŽEK, MARTIN PROCHÁZKA, PRÁVO

obsah | Česká republika