Češi žijí déle, než je v Evropě běžné

Podle nejnovější zprávy OSN se u nás rodí nejméně dětí. Zato máme nejnižší dětskou úmrtnost. Na světě žije 6,4 miliardy obyvatel a ani ne za padesát let přibude dalších 2,5 miliardy lidí. Tou dobou bude v České republice žít 8,6 milionu lidí, což je o jeden a půl milionu méně než dnes.

Z jedné informace nemůžeme mít radost: zatímco lidí na Zemi bude až do roku 2050 přibývat, Čechů a Češek téměř o pětinu ubude. Alespoň by to tak mělo být, pokud se naplní prognózy populačního výboru Organizace spojených národů. Ty včera zveřejnila česká pobočka OSN.

Lidí přibývá pomaleji

"Lidé na Zemi už nepřibývají takovým tempem jako ještě před deseti lety. Přibližně v roce 2050 by se růst lidstva měl zastavit a poté by lidí na zeměkouli mělo pomalu začít ubývat, především kvůli rozšíření epidemie AIDS v Africe," řekl Michal Broža z informační centrály české pobočky OSN.

Dětí se rodí nejméně

Zpráva, která srovnává, jaký je populační vývoj ve všech zemích světa, dokazuje, že víc dětí než v Česku se rodí nejen v rozvojových zemích světa, ale i v těch nejvyspělejších.

"Ještě před deseti lety vypadala průměrná světová rodina tak, že na jednu ženu připadalo šest dětí. Dnes jsou to už jen tři děti. A v Česku je to jen 1,16 dítěte," konstatoval Michal Broža z českého centra OSN. Méně dětí se rodí už jen v Litvě, Slovinsku, Španělsku, Ruské federaci a na Ukrajině. Celoevropský průměr je přitom 1,38 dítěte na jednu ženu a celosvětový průměr je dokonce dvakrát více. Zpráva však poukazuje i na věci, kterými se Česká republika může pyšnit.

Úmrtnost dětí je nízká

Tak třeba kojenecká a dětská úmrtnost patří k nejnižším na světě. Umírá u nás skoro desetkrát méně narozených dětí, než je celosvětový průměr. Ten sice kazí rozvojové země, ale i v porovnání s nejvíc rozvinutými zeměmi světa jsme na tom lépe: jinde průměrně umírá osm z tisíce dětí, u nás je jich šest.

Žijeme déle než ostatní

Česko je na tom lépe než mnohé evropské země i co do délky života. Zatímco v Evropě se ženy průměrně dožívají 78,2 roku, v Česku mají naději žít ještě o půl roku déle. U mužů jsou to dokonce dva roky navíc - 72,1 roku. Celosvětový průměr je přitom téměř o devět let nižší u mužů a o víc než jedenáct let nižší u žen.

Nemocných HIV přibývá

Zpráva upozorňuje i na šíření epidemie AIDS v zemích východní Evropy. Jen za loňský rok se ve světě nakazilo virem HIV pět milionů lidí, což je polovina obyvatel České republiky.

"V Rusku je počet nakažených jedno procento, na Ukrajině 1,5 procenta. Na vině jsou především drogy," řekl Goodfrey Walker z populačního fondu OSN. Dobrá zpráva je, že počet nakažených lidí v České republice je dokonce ještě nižší než v západní Evropě.

Cizinci u nás jsou vzdělaní

V Česku žije jen 2,4 procent cizinců. Ve vyspělých zemích je jich až pětkrát víc. "Navíc se k nám stěhují lidé, kteří jsou vzdělaní. Česko díky tomu nezažívá podobné problémy s migrací jako ostatní země," říká demografka Jitka Rychtaříková.

Fakta o lidech ve světě a o Češích

Dětská úmrtnost (průměrně na tisíc živě narozených dětí)
Evropa svět ČR
9 56 6

Kolik žen užívá moderní antikoncepci (v procentech)
Evropa svět ČR
49 54 63

Kolik lidí žije ve městech (v procentech)
Evropa svět ČR
73 48 74

Předpokládaná délka života
Evropa svět ČR
muži 70 63 72
ženy 78 67 78

Počet lidí na Zemi
rok 2004 ... rok 2050
6,4 mld 8,9 mld

Počet lidí ve vyspělých zemích světa
rok 2004 ... rok 2050
1,2 mld 1,2 mld

Počet lidí v rozvojových zemích
rok 2004 ... rok 2050
5,2 mld 7,7 mld

Počet lidí v ČR
rok 2004 ... rok 2050
10,2 mil. 8,6 mil.

LENKA PETRÁŠOVÁ, LUCIE FRYDECKÁ

obsah | Česká republika