Na Rokycansku se našla neznámá zkamenělá vážka

Zkamenělá prvohorní vážka, jejíž otisk našli paleontologové Západočeského muzea v srpnu poblíž Radnic na Rokycansku, představuje zřejmě dosud nepopsaný druh. Až ji odborníci vypreparují, bude vystavena v muzeu. K vidění bude pravděpodobně začátkem příštího roku.

Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout stejně jako plavuň, kterou našli odborníci ve stejné lokalitě před čtyřmi lety.

Nalezená vážka je stará zhruba 310 milionů let. Podle paleontologů jde o nález světového významu, protože otisky hmyzu se nacházejí jen velmi zřídka.

"Častěji se najde kostra dinosaura než zkamenělina hmyzu. Jsou známé objevy švábů či jepic, ale křídlatý hmyz se dá objevit opravdu jen výjimečně," řekl vedoucí paleontologického oddělení muzea Josef Pšenička. Doplnil, že v prvohorách žili obojživelníci, plazi, ryby a hmyz.

Vážku mohl usmrtit vulkán

Odborníci zatím odkryli asi čtvrtinu těla vážky, konkrétně část dvou křídel, která dosahují délky kolem 15 centimetrů. Předpokládaná délka křídel je 30 až 35 centimetrů, přičemž jejich rozpětí může dosáhnout až dvojnásobku.

"Vážka zřejmě přežila explozi prvohorního vulkánu ukrytá pod korunami stromů. Patrně ji pak zabil kyselý déšť nebo vulkanický prach. Všechno ale mohlo být i úplně jinak. V tom je věda právě krásná, že nic není nemožné," řekl Pšenička.

V době, kdy se vážka vznášela nad bažinatou rašelinou, rostla okolo tropická flóra podobná amazonskému pralesu. Existovalo několik rostlinných pater. Nejvyšší stromy - plavuně, lepidodendrony a předchůdci dnešních jehličnanů - rostly do výšky deseti, možná i patnácti metrů.

V nižším patře se dařilo keřovým kapradinám a neprostupný podrost tvořily další kapradiny, byliny a předchůdci přesliček. Po stromech šplhaly popínavé rostliny.

Rokycansko je na nálezy bohaté

Lokalita, ve které byla vážka nalezena, je podle Pšeničky světově unikátní mimo jiné právě kvůli velkému množství nalezených druhů. "To, že se zde dají sledovat rostlinná patra, je skutečný unikát, biologických druhů rostlin je tu popsáno 22, nic podobného jinde není," vysvětlil.

Paleontologové zkoumají lokalitu nedaleko černouhelného povrchového dolu Ovčín už čtyři roky a budou v tom pokračovat. Nález plavuně i vážky je výsledkem mravenčí práce. Průzkum výkopu o rozměru čtyři krát čtyři metry trvá zhruba 14 dnů.

Část křídla vážky objevil člen týmu Radek Labuťa. Nejdříve zahlédl jen asi centimetr zkameněliny, ale už i z něj se dalo poznat, že by to mohlo být křídlo vážky. V průzkumu pak pokračoval. Paleontologové se utvrdili v tom, že jde o velkou vážku neznámého druhu.

Na průzkumu se podílejí Akademie věd ČR, Česká geologická služba, Západočeské muzeum, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Národní muzeum v Praze a česká redakce National Geographic.

(sfo), IDNES.CZ, ČTK

obsah | Česká republika