Těžaře opět láká české zlato

Těžařské firmy se opět zajímají o tuzemské zlato. Přitom poslední zlatý důl u Krásné Hory na Příbramsku byl v Česku uzavřen v roce 1992. Ministerstvo životního prostředí povolilo firmě Altenberg průzkum nalezišť zlata ve Zlatých Horách na Jesenicku na severní Moravě, kde by měly být asi tři tuny těžitelného kovu. Snaha firmy, kterou se nepodařilo MF DNES kontaktovat, znervózňuje hlavně odpůrce těžby ve středních Čechách, kde se například v okolí Mokrska na Příbramsku nachází 80 až 120 tun zlata.

Průzkum bojem na Moravě?

"Pokud bude povolen průzkum a umožněna těžba zlata ve Zlatých Horách, těžaři by se mohli opět začít ucházet o výrazně bohatší lokality u Mokrska a Vacíkova na Příbramsku a v Kašperských Horách na Klatovsku," uvedl Petr Skála z Podblanické organizace pro ochranu přírody a krajiny.

Domněnku ekologů, že ve Zlatých Horách jde skutečně o "průzkum bojem", zda se těžařským firmám nepovede prosadit na výrazně bohatších nalezištích zlata, potvrdil i exministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Zásoby zlata ve Zlatých Horách nejsou velké. Jenže představitelé samosprávy jsou těžbě nakloněni, a tak toho někteří lidé chtějí využít. Zvláště nyní, kdy se cena zlata na světových trzích zvýšila ze 160 dolarů před šesti lety na současných 400 dolarů za troyskou unci. Za neznámou firmou Altenberg by mohla být i některá z nadnárodních těžařských společností, tak jako tomu bylo v případě Mokrska i Kašperských Hor," řekl Kužvart.

Krok ministerstva přivítal objevitel zlata u Mokrska geolog Petr Morávek: "Konečně se něco mění. Jsme jediný stát na světě, kde vláda vydala prohlášení, že stát nemá zájem o těžbu zlata."

Boj o Kašperské Hory

Těžit zlato se před několika lety chystala u Kašperských Hor také společnost TVX Bohemia důlní. Její záměr však vyvolal obrovský odpor místních. Těžit se totiž mělo v jedné z nejhezčích a nejcennějších lokalit Šumavy. TVX Bohemia důlní v roce 1993 získala od ministerstva životního prostředí povolení k průzkumu ložiska u Kašperských Hor. Šest let poté, krátce před vypršením platnosti licence, ministr životního prostředí Miloš Kužvart těžařům kvůli porušování zákonů povolení k průzkumu odebral.

Nejbohatší naleziště

* Mokrsko na Příbramsku

* Petráškova hora na Příbramsku

* Kašperské Hory na Klatovsku

* Jílové u Prahy (Praha-západ)

(fk, et), MF DNES

obsah | Česká republika