Zlato lyžařky Neumannové se dostalo na známky

Olympijské vítězství běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové budou už brzy připomínat poštovní známky. Rozhodla o tom ministryně informatiky Dana Bérová. Na známky vydané k olympiádě v Turíně nechá dotisknout informaci o zlatu české závodnice. Známky by měly být v prodeji zhruba za týden.

Devítikorunovou poštovní známku s motivem běhu na lyžích nechalo ministerstvo vydat už před začátkem zimních her osmého února.

Poté, co Kateřina Neumannová v závodě na 30 kilometrů volnou technikou vybojovala vysněné zlato, přibude do volné bíle plochy na známce text, který triumf připomene. "Známky s přítiskem by měly být v prodeji na konci příštího týdne," sdělila mluvčí ministerstva Klára Volná.

Třicet známek ročně

Vydavatelem poštovních známek je ze zákona ministerstvo informatiky. Schvaluje emisní plán, na němž každý rok připravuje patnáctičlenná odborná komise složená mimo jiné z výtvarníků, zástupců státní správy a České pošty. Ročně se do oběhu dostane 30 až 33 různých známek, mezi nimi i "tradiční emise" jako Krásy naší vlasti, známky s vánočními a velikonočními motivy, reprodukce uměleckých děl nebo historických československých známek.

iDNES

obsah | Česká republika