Zemřela matka prezidenta Klause

Ve věku nedožitých dvaadevadesáti let zemřela dnes v ranních hodinách matka prezidenta Marie Klausová. Informaci zveřejnil Hrad na svých internetových stránkách. Další podrobnosti nesdělil.

O zdravotním stavu prezidentovy matky informoval naposledy deník Blesk 23. června letošního roku. Uvedl, že Marii Klausovou museli kvůli zdravotním problémům odvézt ten den na internu nemocnice na Karlově náměstí. "Je mi smutno, ale tyto zdravotní problémy k maminčině věku asi už patří," řekl podle Blesku tehdy prezident. Koncem roku 2004 měla vážný úraz, když si při pádu ve svém bytě zranila kyčelní kloub a musela se podrobit operaci krčku. Jinak bydlela s rodinou na zámku v Lánech.

Marie Klausová se narodila 12. října 1914 v pražských Strašnicích s příjmením Kailová. S manželem Václavem, který byl úředník, měla dvě děti - Václava a Alenu. Klausová byla nejdříve v domácnosti, poté pracovala třináct let jako pokladní a průvodkyně v pražské Špálově galerii. Ráda malovala - byla vzdálenou příbuznou Mikoláše Alše. Vlastním nákladem také vydala dvě knížky lyrických veršů.

ČTK

obsah | Česká republika