Farmář Josef Abrhám bude hlídat Hraběnky

Rok 2005 dokázal, že české seriály u většiny diváků vítězí nad reality show. Příštích dvanáct měsíců tedy padne na výrobu nových seriálových zásob.

Zbrojí zejména Česká televize, která už od ledna hodlá věnovat původní seriálové tvorbě tři večery v týdnu - pondělí, středu a pátek na ČT1.

Počátkem nového roku bude reprízovat Náměstíčko, maloměstský cyklus uzavřených epizod od režiséra Jaroslava Hanuše a scenáristy Jana Míky, z jejichž společné dílny přijde v polovině února premiéra volně navazujících příhod z venkova Náves. Do mozaiky vesnického života zapadnou i noví usedlíci v podání hereckých manželů Josefa Abrháma a Libuše Šafránkové.

Nejen pro pamětníky je určen nedělní podvečerní návrat Návštěvníků, kteří se stali kultovní záležitostí nové generace fanoušků v Česku či Německu. Dokončuje se seriál z prostředí ledního hokeje s Martinem Dejdarem v hlavní roli Poslední sezona.

Na přelomu roku se natočí další pokračování kriminálního příběhu Eden, jehož hrdiny na straně zákona, přezdívané "čeští Profesionálové", představují Jan Potměšil a Ondřej Vetchý. A souběžně s reprízami Četnických humoresek, které pravidelně vládnou páteční sledovanosti, už v Brně vzniká třináct dalších částí. Budou uvedeny v roce 2007. Zrodily se také zbrusu nové projekty. Napilno bude mít Josef Abrhám, s nímž se počítá do další zamýšlené řady Nemocnice na kraji města, ať už ji bude vysílat kterákoliv televize. Už po Novém roce však začne Abrhám točit jiný seriál, kde dostal hlavní roli - třináctidílný příběh ze současné vesnice Hraběnky, který vypráví o rodině soukromého farmáře a jeho čtyřech dcerách.

Hvězdné obsazení zahrnuje také Janu Hlaváčovou, Vilmu Cibulkovou, Aňu Geislerovou, Richarda Krajča, Jiřího Langmajera nebo Martina Stropnického.

V létě chce ČT točit příběhy prvních lásek na venkovské základní škole pod názvem Škola Na Výsluní a úsměvné příhody vodáků středního věku Proč bychom se netopili, na podzim druhou řadu studentského seriálu Dobrá čtvrť. Jak odpoví na výzvu Kavčích hor komerční stanice? Na otázku, zda kromě dalších epizod již zavedených titulů připravují i zcela nové seriály, odpověděla mluvčí Primy Jana Malíková: "Určitě ano, bude dokonce víc než jeden - ale v tuto chvíli nemohu být konkrétnější."

Veronika Šmítková z Novy, kde kromě nekonečné Ulice a rozšířené Ordinace v růžové zahradě dokončují Pojišťovnu štěstí II a volné pokračování Místa nahoře pod názvem Místo v životě, říká: "Máme v přípravě několik nových seriálových látek z divácky atraktivního prostředí."

MIRKA SPÁČILOVÁ

obsah | kultura - kultúra