Potřetí se rozdávaly ceny akademiků

Seriál brněnského studia ČT Četnické humoresky získal první místo Televizních cen roku 2002 v kategorii původní dramatické tvorby a zároveň se stal nejsledovanějším dramatickým pořadem roku podle sledovanosti diváků. Oznámil to ve středu předseda České filmové a televizní akademie Petr Vachler, když vyhlašoval vítěze již 3. ročníku cen.

Vítězové budou informování písemně a dodatečně obdrží sošku autora Michala Gabriela - štíhlou ženskou postavu s dlouhým copem držící před obličejem masku lvice. Jde o protipól České lva, kterého dostávají nejlepší české filmy. Skromný sálek pražského kina MAT, bez potlesků, úsměvů celebrit, slavnostních fanfár a televizních kamer, jen s účastí hrstky novinářů - tak vypadalo včera vyhlašování letošních vítězů. Předchozí dva ročníky byly prezentovány pouze na internetu.

Preiss a Hrzánová

Nejlepším hercem v původní dramatické tvorbě se pro letošní rok stal Viktor Preiss za svou roli v televizní inscenaci Brouk v hlavě. Z hereček byla nejvýše oceněna Barbora Hrzánová, a to za roli v Počkej, až zhasnu.

Jako nejlepší zábavný pořad porota akademie vybrala Manéž Bolka Polívky. Její hlavní aktér dostal i nejvyšší cenu za moderování zábavního pořadu Bolkoviny.

Za režii původní dramatické tvorby byl oceněn režisér Dědictví slečny Innocencie Jiří Krejčík, za scénář Četnických humoresek Antonín Moskalyk.

Zpravodajství dominoval Irák

V publicistice a zpravodajství zvítězilo mimořádné zpravodajství ČT Útok na Irák, z diskusních pořadů a magazínů nejvíce zabodoval Kinobox.

Jako nejlepší zahraniční hraný pořad zabodoval cyklus Emir Kusturica a nehraný pořad Putování s pravěkými zvířaty. Nejlepším dokumentem se stal díl Je samo tělo tvé a kolem zem o Františku Hrubínovi z cyklu Předčasná úmrtí a nejlepším dokumentárním cyklem Ztracená duše národa.

Akademická porota vybírala vítěze ze 41 nominovaných pořadů ve třinácti kategoriích. Čtrnáctá kategorie, animovaný pořad, byla letos bez kandidátů. Jednotlivé pořady přihlašovaly Česká televize a Prima, Nova účast slíbila, ale nakonec se nezúčastnila.

Nejlepší pořady ČT ruší

Nominace užšího výběru byla na bedrech 25 odborníků, kteří nejsou členy akademie a pro pořady hlasovala třetina z asi dvěstěčlenné akademie. ".To co se nejvíc líbilo akademikům, Česká televize ruší," poznamenal Vachler v souvislostí s tím, že ČT vyřazuje z nedostatku peněz z programového schématu různé pořady. "ČT předepsala českého filmu totální hladovku, nenechala ani jeden filmový pořad, ani jeden film," dodal Vachler. Ruší se totiž i filmový magazín Kinobox na kterém se podílí Vachlerova společnost VAC company..

Příští rok, první sobotu v listopadu, má slavnostní předávání cen v přímém přenosu vysílat Česká televize. Nejvážnějším kandidátem na moderátora slavnostního večera je podle Vachlera Marek Eben.

(jp), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra