České stopy na březích Amazonky

Velvyslanectví ČR v Bogotě zorganizovalo v Kolumbii uvedení putovní výstavy "České stopy na březích Amazonky". V červnu byla výstava představena v Leticii, hlavním městě provincie Amazonas, v červenci si ji zájemci mohou prohlédnout v Bogotě.

V Leticii byla výstava slavnostně otevřena dne 16.června za účasti řady představitelů města a provincie. V úvodním slově všichni řečníci (guvernér provincie Amazonas dr. Jose Tomas Quiňónez Núňez, starosta města Leticie dr. Juan Carlos Velásquez Builes, ředitelka kulturního centra Banco de Colombia dr. Gloria Elena Revelo a velvyslanec ČR) ocenili možnost uspořádat výstavu s tímto tématem právě v regionu, ve kterém mj. působil misionář Samuel Fritz před více než třemi sty roky. Z velmi pěkně zpracovaných panelů bylo možno konstatovat, že i tak malý a vzdálený český národ může přispět do pokladnice historie exotické Amazonie. Navíc tak vlivným způsobem, jako to udělal otec Samuel, který byl nejenom tvůrcem první mapy tohoto regionu a jedním z prvních Evropanů, kteří se plavili po celé délce Amazonky tam a zpět, ale byl i významným zastáncem a ochráncem původního indiánského obyvatelstva a zakladatelem více než 40 jejich sídlišť.

V Bogotě se otevření výstavy dne 2. července v hlavním sále Biblioteca Luis Angel Arango zúčastnili zástupci diplomatického sboru, místních ministerstev a dalších institucí, podnikatelů a dalších představitelů veřejného života. V obou případech je možno konstatovat, že výstava byla přijata se zájmem a velmi kvalitní zpracování exponátů přispělo k jejímu úspěchu. Koncem měsíce července pak bude výstava zaslána do Argentiny.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra