Siedme Bienále animácie Bratislava

"Dospelácke" kiná Tatra, Hviezda a Mladosť v Bratislave budú patriť deťom od 14. do 19. októbra počas 7. ročníka Medzinárodného festivalu animovaných filmov Bienále animácie Bratislava (BAB).

Na unikátnom festivale pre deti si budú môcť návštevníci pozrieť 187 animovaných filmov, ale aj hlasovať za najkrajší z nich. Práve súťažná sekcia 28 filmov, ktoré posúdia tri medzinárodné poroty, je novinkou tohto ročníka. "Cieľom BAB je nielen prezentácia animovanej tvorby pre deti, ale aj jej medzinárodná konfrontácia a podpora jej rozvoja," uviedla Gabriela Gavalčinová z Bibiany. Festival bude postavený na troch tvorcoch animovaného filmu, okrem slovenského klasika Viktora Kubala to bude aj český umelec Břetislav Pojar a Poliak Piotr Dumala. Všetkým trom budú venované odborné semináre, pričom poslední dvaja sa ich zúčastnia aj osobne. Filmy, ktoré okrem hudby obsahujú i hovorené slovo, budú uvedené so simultánnym prekladom. Slovensko, kde animovaný film živorí, bude zastupovať iba päť snímok. V programe festivalu budú okrem medzinárodných odborných seminárov, retrospektívne prehliadky, profilové prehliadky a vernisáže výstav. Napríklad tvorbu francúzskeho rozprávkara Charlesa Perraulta priblíži okrem tematickej prehliadky aj výstava ilustrácií jeho kníh, ktorú dnes otvoria v Galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave.

Festival ukončí slávnostné udeľovanie cien, kde okrem hlavnej ceny, medailí Viktora Kubala, Albína Brunovského, Ceny Vyšehradu či UNICEF-u zaznie aj verdikt detských divákov.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | kultura - kultúra