Slovenská tanečnica obdivuje Arabky

Adla Čumpelíková tancovala 12 rokov v Národnom divadle v Sýrii. V súčasnosti vyučuje umenie brušného tanca 25 žien aj v Bratislave. Bratislavské žiačky učí dva roky a prichádza sem z Prahy raz za mesiac. "Chodím sem skôr s láskou za priateľmi ako len za žiačkami," povedala pre Pravdu Adla Čumpelíková pred vystúpením v Sne noci orientálnej v Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici. Diváci videli v podaní Adly Čumpelíkovej a skupiny Jamra brušný tanec zo Sýrie, Turecka, Libanonu a iných arabských krajín. Atmosféra v uplynulý piatok v stredisku dýchala skutočne orientálnou atmosférou. Tí, čo nemali nádchu, mohli vo vzduchu zacítiť aj zvláštnu vôňu.

Brušný tanec je nielen pastvou pre mužské oči, ale pre ženy dobrou rehabilitáciou. Prispieva k zlepšeniu stavu chrbtice, bedrových kĺbov a pomáha liečiť ženské problémy. Adla Čumpelíková tancovala všetky druhy tancov. Čo si myslí o balete? "Klasický tanec, balet, je vo svojej podstate veľmi škodlivý. Je to násilné vykĺbovanie bedier, zatiaľ čo pri brušnom tanci si telo samo určí hranicu, za ktorú nejde. Je to uvoľnenie a relaxácia, nie sťahovanie a kŕče," hovorí.

Arabská žena je podľa nej veľmi silná, napriek tomu, že islam a sociálne prostredie ju potláča. Brušný tanec je mozaikou duše arabskej ženy. " A navyše, pretože som žila v Sýrii 12 rokov, viem, že arabské ženy majú v sebe viac materinskej lásky ako ženy v Európe," tvrdí Adla Čumpelíková.

MONIKA VOLEKOVÁ, PRAVDA

obsah | kultura - kultúra