Obraz Bárka predali takmer za milión Sk

Originálne tri diela Andyho Warhola či litografia holubice Pabla Picassa priviedli milovníkov umenia v nedeľu popoludní do košického hotela Slovan. Konala sa tam aukcia obrazov. Najvyššiu vyvolávaciu cenu nemali diela svetových umelcov, ale obraz českého maliara Jana Zrzavého s názvom Bárka - 850- tisíc Sk. Nový majiteľ zaň zaplatil o 100-tisíc viac.

Prešovská aukčná spoločnosť Darte ponúkla na predaj až 117 umeleckých diel v Košiciach po prvýkrát. "Veríme, že sa nám podarí predať aspoň polovicu," konštatoval konateľ Jaroslav Krajňák. Jeho slová sa mu nakoniec vyplnili takmer presne. Veľká bitka medzi kupujúcimi sa strhla pri predaji sieťotlače sv.Apolónie zlatej od Andyho Warhola.

Jej vyvolávacia cena bola 350-tisíc, nový majiteľ ju získal za 405-tisíc Sk. Podobný obraz, ale vo vyhotovení sv. Apolónia čierna sa predal za 280-tisíc Sk. Tretie Warholovo dielo Hrozná s vyvolávacou cenou 395 -tisíc Sk však nikto nekúpil. Za vyvolávaciu cenu 42-tisíc Sk sa predala aj farebná litografia Pabla Picassa s vyobrazením holubice.

Licitovalo sa aj pri predaji obrazu Bárka, ktorý sa nakoniec predal za takmer 1 milión Sk. V aukcii boli v ponuke diela aj známych slovenských maliarov, ako sú Ernest Zmeták, Mária Medvecká či Július Jakoby. V Košiciach by sa takéto dražby mali v budúcnosti konať dvakrát ročne.

NOVÝ ČAS

obsah | kultura - kultúra