Misha pozbierala štyri slovenské "Grammy"

Takmer tisíc ľudí vo veľkej sále bratislavského Istropolisu a ďalšie tisíce divákov pri televíznych obrazovkách sledovali v piatok večer galaprogram slávnostného odovzdávania Cien Slovenskej medzinárodnej federácie fonografického priemyslu (SNS IFPI) známe pod menom Aurel. Ich zvedavosť sa sústredila nielen na to, ako Aurel za posledný rok "narástol a zmúdrel", no najmä na to, koľko zo siedmich nominácií premení Misha na ceny.

Štyrikrát Misha

Speváčka, ktorá sa v šoubiznise objavila len tento rok, veľmi suverénne vykročila na hudobnú dráhu a hneď na prvej prechádzke sa jej s debutovým albumom Colors In My Life podarilo "postretať" niekoľko cien. Teraz prišlo na rad aj ocenenie kritiky, či ako povedala ona sama, "nekritiky" z radov hudobných vedcov, publicistov, redaktorov a osobností spolupracujúcich s hudobným priemyslom. Verdikt o jej víťazstve znel štyrikrát.

Na úvod sa Misha predstavila ako objav roka, sošku tučniaka si prebrala i za najlepší spevácky výkon, za najlepší album a cena za najlepší producentský výkon za jej debut Colors In My Life putovala do rúk Marošovi Kachútovi. Mladá speváčka tak prebrala štafetu po frontmanke skupiny Peha Katke Knechtovej, ktorá zvíťazila minulý rok a vyfúkla prvenstvo Lucii Šoralovej i Jane Kirschnerovej. Ani Jana však neobišla úplne naprázdno. Stotridsaťsedem členov akadémie rozhodlo, že práve jej album Pelikán znie najlepšie a tučniaka za zvukový záznam tak získal Juraj Kupec.

Dvakrát Richard

Akadémia aj tento rok usúdila, že Richard Müller je ešte stále nielen najvyšším, ale aj najlepším spevákom. Nedali tak šancu Ivanovi Táslerovi ani Karolovi Miklošovi. Umelec však nemohol prísť osobne, pretože kvôli imobilite po operácii nohy je v domácej liečbe. Našťastie, najmä pre jeho firmu, ho dôstojne a univerzálne zastúpil Jožo Stopka - šéf Müllerovho hudobného vydavateľstva. Richard si ako spoluautor spoločne so Slavom Gibejom odniesol i cenu za obal roka albumu Retro . Choroba sklátila i ohláseného zahraničného hosťa Tiziana Ferra, no slovenských fanúšikov pozdravil aspoň cez videozáznam.

Najlepší inštrumentálny výkon podal podľa hlasujúcich Juraj Bartoš, kapelník Bratislava Hot Serenaders. Práve ich videoklip k pesničke Skôr, než odídeš sa akademikom zapáčil a Aurelom za videoklip roka potešili jeho tvorcu, režiséra Vlada Balka. S napätím sa čakalo i na výsledok v kategórii skupina roka, kde medzi Polemicom, Hexom a kapelou Horkýže slíže nebol jasný favorit, aj keď... Aurela si napokon prevzali prekvapené Horkýže slíže. Zdá sa, že spojenie českého a slovenského nie je definitívne preč. Nielen u susedov, ale i doma sa stal hitom číslo jeden duet Mekyho Žbirku a Marthy Co bolí, to přebolí s textom Kamila Peteraja.

Raz a navždy Varga

SNS IFPI udelila cenu za celoživotný prínos do hudobnej kultúry Slovenskej republiky Mariánovi Vargovi. Klavírny virtuóz, skladateľ, člen legendárnej skupiny Prúdy či Collegium musicum poďakoval svojou typickou "vargovčinou" a pri odchode z pódia postavil do pozoru celú sálu, ktorá darovala umelcovi nefalšované standing ovations.

Galaprogram, ktorý minulý rok uvádzali dvaja moderátori, sa tentoraz uspokojil iba s jedným, no zato hneď Zlatým slávikom - Mekym Žbirkom, ktorý elegantne občas pozrel do scenára a v pauzičkách zabával publikum príhodami z hudobnej brandže. Zmenou oproti prvému Aurelovi boli aj umelci, ktorí moderátorovi sekundovali pri vyhlasovaní víťazov jednotlivých kategórií a odovzdávaní ocenení. Meky si "pokecal" s Marošom Kachútom a Katkou Barancovou zo Seven Days To Winter, Katkou Knechtovou, Jankom Kuricom i Katkou Hasprovou. Jednoznačne najlepšie si však rozumel s jinglom znejúcim v pravidelných intervaloch.

Veľmi sľubne vyznelo úvodné live vystúpenie Paľa Hammela s Darou Rolins v sprievode vokálov Roba Pappa, Mishe a ich spoločnej kapely. Naživo hrali i Horkýže slíže, Hex, po druhýkrát a sólo spievala Misha, a posledné slovo patrilo kapele No Name.

ANITA RÁCZOVÁ, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | kultura - kultúra