Fotografa Vlada Baču ocenil svet

Práce slovenského fotografa Vlada Baču ocenil svet. Žilinský fotograf získal cenu AFIAP za úspešnú výstavnú činnosť na medzinárodných výstavách umeleckej fotografie a cenu QEP - Qulified European Professional Photographer od Federácie európskych profesionálnych fotografov (FEP) so sídlom v Bruseli.

Cenu QEP v oblasti reklamná fotografia dostal Vlado Bača za kolekciu 12 fotografií, ktoré hodnotila komisia zložená z popredných európskych fotografov. Od vzniku ceny v roku 1999 ju dostalo 140 fotografov z celej Európy. Slovensko sa stalo členom FEP v roku 2003.

Úspechy fotografa, žilinského rodáka Vlada Baču sa na medzinárodnom poli začali v 70. rokoch na jeho prvej veľkej zahraničnej prezentácii, na medzinárodnom salóne umeleckej fotografie v brazílskom Sao Paolo. Odvtedy sa Bača predstavil prakticky na celom svete na viac ako 140 medzinárodných výstavách. Bača sa ešte za socializmu stal členom Asociácie amerických fotografov - PSA, je tiež členom Austrálskeho zväzu fotografov a zakladajúcim členom Zväzu slovenských fotografov. Po roku 1989 si založil vlastné fotografické štúdio. Jeho fotografie napríklad v roku 2000 publikovali prestížne ročenky Photo Annual 2000 a Nude 3 v newyorskom vydavateľstve Graphis. Medzi známe diela Vlada Baču z posledného obdobia patrí aj séria fotografií o tragických udalostiach 11. septembra 2001, keď teroristi zničili v New Yorku budovy Svetového obchodného centra (WTC), .

(mp)

obsah | kultura - kultúra