Banskobystrickí operní umelci koncertujú v Japonsku

Sólisti banskobystrickej Štátnej opery odcestovali na 17-dňový zájazd do Japonska. Tamojšiemu náročnému publiku sa predstavia deviaty raz a absolvujú deväť koncertov v deviatich mestách.

Šesť spevákov a korepetítor si nachystali prierez známou Pucciniho operou Madame Butterfly. V druhej časti koncertu ponúknu najkrajšie árie z operiet a muzikálov tvoriacich stály repertoár banskobystrickej opernej scény. Zájazd do krajiny vychádzajúceho slnka je pokračovaním približovania európskej hudobnej kultúry Japoncom. Uskutočňuje sa znovu na pozvanie riaditeľa súkromnej galérie v meste Midori Otaru pána Nadajuku Hasegawu, s ktorým spolupracuje Štátna opera od roku 1999. Nadšenec európskej kultúry a spôsobu života pripravil aj túto koncertnú šnúru i jej propagáciu spolu s riaditeľom opery Rudolfom Hromadom.

Výsledkom japonsko-slovenskej spolupráce bude vznik nadácie na podporu účinkovania v Japonsku, ktorú zakladá niekoľko jej priaznivcov v Sappore, a "spoločná" opera. Na jej tvorbe sa úspešne pracuje, uviedol Hromada. Jej svetová premiéra by mala byť v roku 2006 v Banskej Bystrici, potom osem predstavení v Japonsku. Libreto projektu s pracovným názvom Pod rozkvitnutými sakurami pochádza z pera japonského autora Anga Sakagučiho, na hudbe pracuje Vladimír Godár a librete spisovateľ a textár populárnych melódií Ján Štrasser. Réžie sa ujme Martin Šulík, ktorého verejnosť pozná skôr z filmovej tvorby.

SME

obsah | kultura - kultúra