Košickí Backwards dobyli Prahu

Evangelium podľa Beatles

Dva týždne z mesiaca patria od premiéry dňa 6. septembra v pražskom Divadle Špirála príbehu kultovej liverpoolskej skupiny Beatles. Nosným dejom divadelnej hudobnej revue "Brouci aneb Evangelium podle Beatles" je príbeh štyroch mládencov, ktorí v 60. rokoch minulého storočia založili kapelu Beatles a ani netušili, ako ovplyvnia hudobný svet. Predstavenie sa začína od konca, keď už skupina neexistovala a Johna Lennona zastrelil po sláve túžiaci fanúšik. Tú pravú šťavu dodáva predstaveniu úspešná revivalová kapela Backwards z Košíc.

Réžie sa ujal divadelný a filmový režisér Ján Zeman, ktorý podobné predstavenie pripravil s mladými Košičanmi pred dvoma rokmi i pre bratislavskú Novú scénu. "Napadlo ma, prečo by sme vlastne nemohli niečo podobné spraviť aj v Prahe, keď v Bratislave slávi predstavenie úspechy," hovorí režisér.

"Pripravovali sme sa na túto revue celé leto," povedal Fero Suchanský z Backwards, ktorý stelesňuje v revival bande Georga Harrisona. Skupina vznikla v roku 1995, pôvodne sa síce venovala vlastnej tvorbe, ale neskôr skúsila hrať skladby Beatles a už pri tom ostala. Jednoducho, ako deti z muzikantských rodín vyrástali s touto hudbou, je im blízka. Podľa Fera Suchanského má tvorba i životná filozofia Liverpoolčanov aj dnes vplyv na poslucháčov a dokáže ich osloviť. Chalani prispôsobili svojim slávnym predchodcom i svoj imidž - účesy, obleky, hudobné nástroje zo 60. rokov, v neposlednom rade hlasy či také detaily, napríklad, že Viktor Nižník hrá ako Paul McCartney ľavou rukou - a výsledok je dokonalý. V superlatívoch sa vyjadruje nielen kritika či vypredané hľadisko, ale aj hereckí kolegovia Košičanov, ktorí hrajú v predstavení - Jan Hrušinský (Paul), Jiří Langmajer (John) či Karel Zich (Presley). Zaujímavým nápadom produkcie je, že pozvú do divadla dvojníkov členov skupiny Beatles a tí, ktorí sa na nich budú najviac podobať, vyhrajú vstupenky na predstavenie.

Backwards presvedčili o tom, že sú naozaj dobrí aj porotu na medzinárodnej súťaži Beatle Fest v New Yorku, kde v roku 1998 spomedzi 36 revivalových kapiel z celého sveta so skladbou Hard Day´s Night zvíťazili. Cenu im odovzdávala Harrisonova sestra. Kapela ju zaujala, sama povedala, že po mnohých rokoch prišla osobne blahoželať víťazom a dodala, že Košičania jej pripomenuli atmosféru turné Beatles po USA z roku 1964. Z takmer 220 známych a vydaných skladieb Beatles majú Backwards v repertoári osemdesiat, na predstavení ich odznie každý večer sedemnásť.

Beethoven? Zbožňujeme jeho verše

Ak spolu s nami na hudobnej revue "Brouci aneb Evangelium podle Beatles" zavriete oči, ovládne vás intenzívny pocit, že sa vrátili zlaté šesťdesiate roky. Že do Prahy zavítali liverpoolski chrobáci. Na pódiu je však štvorica Košičanov. František Suchanský (George Harrison), Karol Najmík (Ringo Starr), Viktor Nižník (Paul McCartney) a Dalibor Šroncer (John Lenon) sú excelentní chlapci z jednej košickej ulice. Majú nádherné, čisté a zospievané hlasy, ich beatlesovský "sound" je autentický. Preto tie úspechy na koncertoch v Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku...

Príbeh o slávnej skupine so sedemnástimi najznámejšimi skladbami Beatles vytvorili renomovaný scénarista Alex Koenigsmark s režisérom Janom Zemanom. Zaujímavé je, že peniaze, investované do projektu, poskytli slovenské spoločnosti. Od premiéry začiatkom septembra košickí Beatles slávia v Prahe úspechy. Veria, že tromfnú aj stovku vypredaných predstavení Beatles z bratislavskej Novej scény, kde účinkujú v muzikáli o Beatles. Pri šálke kávy sme sa stretli s Georgom Harrisonom - Františkom Suchanským (20).

Začínali ste pred piatimi rokmi v košickom Jazz klube s vlastnými skladbami, potom ste sa preorientovali na Beatles. Nie je to stávka na istotu?
- Nie, bol to takmer prirodzený vývoj. Zistili sme, že naše hlasy sa zafarbením podobajú na hlasy Beatles a že ich hudba, filozofia a vôbec celá éra 60. rokov nás oslovuje. Nerobíme to preto, aby sme na tom niečo trhli, ale preto, lebo nás to baví.

Zlatú éru Beatles ste však ani jeden nezažili...
- To je pravda, ale naši rodičia boli muzikanti odchovaní na Beatles a doma sa úplne prirodzene hrali ich skladby.

Pred pár rokmi ste v New Yorku vyhrali súťaž revivalových kapiel Beatle fest. Ako ste sa tam vôbec dostali?
- Istý známy z televízie poslal naše nahrávky bratovi do New Yorku, ten ich dal organizátorom festivalu a oni nás pozvali. Konkurencia bola fantastická, ostatné kapely sa nám zdali oveľa lepšie, brali sme to tak, že si zahráme v Amerike. Boli tam ľudia, ktorí vďaka plastickým operáciám alebo parochniam akoby vypadli z oka Beatles, niekedy to hraničilo až s fanatizmom. Keď sme vyhrali, ostatné kapely nám gratulovali a čudovali sa, kde Slovensko vôbec je.

Máte šancu stretnúť sa s niektorým exbeatlom?
- Máme cestičky na členov Beatles, ktoré neprezradím, ale ešte sme ich nevyužili. V USA sme sa však stretli so sestrou Georgea Harrisona, dali sme jej naše cédečko a sľúbila, že mu ho doručí. Keď sa v médiách objavila správa o Harrisonovej chorobe a jeho možnej smrti, modlil som sa zaňho.

V čom sa bratislavské predstavenie odlišuje od pražského?
- Obe majú spoločného režiséra a tvorbu Beatles, rozdielne sú v hereckom obsadení a v tom, že pražské predstavenie je bližšie k Prahe.

Tvorcovia revue vás chválila, kritiky sú priaznivé, predstavenia vypredané, diváci dokonca tancujú a spievajú s vami. Stúpla vám už sláva do hlavy?
- Do hlavy nám stúpa tak Sláva, ako aj Zuzka, Anka, Vierka... Ale vážne. Dvojmesačné skúšky boli skutočne drinou a projekt bol pre nás výzvou, aby sme náročnému publiku ponúkli niečo, čo tu ešte nebolo. Dúfame, že sme presvedčili tvorcov, kritikov, a najmä divákov, že niečo dokážeme.

Plánujete aj v budúcnosti hrať skladby Beatles, alebo sa vrátite k pôvodnej tvorbe?
- To by som aj ja rád vedel. Beatles hrali desať rokov, my ich milujeme, takže ak to násobíme štyrmi - budeme hrať ešte aspoň štyridsať rokov. Jožo Ráž tipuje, že sa dvadsať rokov uživíme. Vlastné skladby využíváme len na rozcvičenie, Beatles sú lepší.

Na záver - čo si myslíte o Beethovenovi?
- Zbožňujeme jeho verše. (Takto kedysi na rovnakú otázku odpovedali Beatles na koncerte v USA.)
BRANISLAV JANÍK

Z ODOZIEV ČESKEJ TLAČE

Beatlesovský účinek slovenské kapely The Backwards je velmi autentický, jako by se liverpoolská čtyřka náhle zhmotnila v Praze. Typově stejné hudební nástroje, obleky, rozestavení na pódiu, baskytarista Viktor Nižník hraje levačkou jako Paul McCartney. Tyto detaily dolaďují sehraný beatlesovský celek: věrné aranžmá písní, prezentovaných s klukovským elánem, rock'n'rollovým švihem a snivostí. I Harrisonovu skladbu Something zvládli The Backwards se samozřejmým odlehčením, takřka k nerozeznání od originálu, stejně jako Lennonovu rockůvku Revolution nebo McCartneyho Eleanor Rigby, zahranou s doprovodem smyčcového kvartetu. Backwards mají nádherně znělé, čisté a sezpívané hlasy, navíc Dalibor Štroncer je i typově lennonovskou figurou.
KATEŘINA KOLÁŘOVÁ, VLADIMÍR VLASÁK, MLADÁ FRONTA DNES

Muzicírování The Backwards, "zlatých chlapcov" z liverpoolských Košic, je natolik autentické, hudebně čisté, upřímné, obdivné, obdivuhodné, že stačí jen trochu přivřít oči a vracíme se do nejsvobodnějšího desetiletí nadějeplných šedesátých let dvacátého století. Jen v nejsložitějších polyfoniích vrcholných čísel beatlesovského repertoáru zaslechneme malá intonační zakolísání, která ovšem připisuji nervozitě premiérové atmosféry. Backwards interpretují písničky Beatles věrně, věrohodně.
JIŘÍ P. KŘÍŽ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra