Prekročila tieň slávnejších mužov

Strohé informácie pri vstupe do výstavnej siene na druhom poschodí Slovenskej národnej galérie v Bratislave prezrádzajú, že nemecká maliarka Paula Modersohn-Beckerová (1876 - 1907) zomrela necelý mesiac po narodení dcéry Matildy. Fotografia šťastnej matky s bábätkom v náručí pôsobí o to dojímavejšie. Hoci kariéra talentovanej umelkyne trvala sotva desať rokov, vytvorila úctyhodné dielo, obsahujúce asi sedemsto malieb a viac ako tisícku kresieb. A zanechala za sebou nezmazateľnú stopu, pretože jej pozoruhodná tvorba bola predzvesťou expresionizmu, ktorého korene spočívali hlboko v severskej tradícii.

Výstava, ktorú pripravila Slovenská národná galéria v spolupráci s Goetheho inštitútom v Bratislave, má širší záber - predstavuje kresby a grafiky autorov, ktorí koncom 19.storočia odmietli zatuchnutosť akademizmu a založili umeleckú kolóniu vo Worpswede uprostred močaristého kraja neďaleko Brém. Skutočný život totiž podľa Fritza Mackensena, Otta Modersohna, Hansa amEnde, Fritza Overbecka a Heinricha Vogelera mohol umelec nájsť len v prírode. Po prvom odmietnutí zožali mladí výtvarníci veľký a nečakaný úspech, k čomu výraznou mierou prispel aj svojimi básňami a monografiou slávny Rainer Maria Rilke. Obrazy a kresby členov umeleckého spolku, ktorým nechýbal dojímavý lyrizmus, sentimentálna náladovosť ani osudová ťažoba - ako dokladá aj skromná bratislavská expozícia - putovali po svete, kupovali ich domáce aj zahraničné galérie.

O uznanie a ocenenia súperiacich kolegov však prekonala Paula Modersohn-Beckerová, ktorá si síce v najslávnejšej z nemeckých umeleckých kolónií našla svojho životného partnera, ale umelecký modus vivendi objavovala počas študijných pobytov v Paríži. Najsilnejšie ju umelecky poznamenali stretnutia s obrazmi Paula Cézanna, Paula Gauguina a Vincenta vanGogha. Vidno to aj v jej postavách starých žien, obrazoch matiek s deťmi, ale aj zátišiach a portrétoch. Spájala v nich emocionalitu s čistotou formy, prostredníctvom ktorej prenikala hlboko k vnútornej podstate zobrazovaných motívov. Jej Sediaca sedliačka s dojčaťom v krajine, ktorá patrí k ozdobám výstavy, nie je spútaná okovami času ani priestoru - len "kostým" pripomína počiatky 20. storočia, keď Paula Modersohn-Beckerová zvečnila toto výrečné podobenstvo najdôvernejšej ľudskej blízkosti a lásky. Výstava približujúca neveľkú, no nezanedbateľnú časť z histórie rodiacej sa moderny v Nemecku potrvá v Slovenskej národnej galérii do 15februára.

JENA OPOLDUSOVÁ, PRAVDA

obsah | kultura - kultúra