Do celosvetovej štafety sa zapoja aj Slováci s Maďarmi

Tisíc detí a mladých zo Slovenska i Maďarska spoločne pobežia v nedeľu symbolický kilometer cez Most Mária-Valéria, a tak podporia Celosvetovú športovú štafetu za zjednotený svet

Do Celosvetovej športovej štafety za zjednotený svet sa zapoja aj deti zo Slovenska. K nim sa pridajú aj mladí z Maďarska a spoločne v nedeľu dopoludnia zabehnú symbolický kilometer cez most Mária-Valéria, ktorý spája Štúrovo a Ostrihom. Agentúru SITA o tom informovala Magda Bláhová, podľa ktorej je tento most symbolom budovania nových vzťahov medzi oboma susedmi. Mladí z oboch krajín tak chcú pomôcť odbúravať vzájomné predsudky. Štafeta sa začne programom v športovej hale v Ostrihome o 9:00 a o dve hodiny neskôr sa pobeží štafeta. Celosvetová športová štefata je vyvrcholením viacerých iniciatív, ktoré pri príležitosti tohtoročného.

Medzinárodného roku športu a telovýchovy organizuje Hnutie fokoláre. Cieľovou skupinou sú pritom mladí vo veku od 14 do 17 rokov. Podobne ako na južnom Slovensku, sa do akcie zapoja podľa Bláhovej aj Slováci s Maďarmi na výhode krajiny. Tam pobežia pozdĺž slovensko-maďarských hraníc v Turni nad Bodvou.

SME

obsah | kultura - kultúra