Kdo pôjde na benátske bienále?

Minulý týždeň prišiel do Slovenskej národnej galérie od organizátorov benátskeho bienále list s oznámením termínu, dokedy majú jednotlivé krajiny poslať materiály pre ústredný reprezentatívny katalóg. Jedna strana obrazovej prílohy a jedna textová normostrana majú byť poslané najneskôr do druhého februára 2005, teda o mesiac. Oficiálne mená umelcov, ktorí budú vystavovať v Československom pavilóne v benátskych Giardini od júna 2005, však stále nie sú známe.

Slovenská národná galéria (SNG), ktorá je z Ministerstva kultúry (MK) poverená koordinovaním Bienále na striedačku s českou Národní galerii, sa po zlej skúsenosti z októbrového Benátskeho bienále architektúry rozhodla nevypísať verejnú súťaž a zmenila koncepciu výberu. Návrh, ako riešiť tohtoročnú účasť na bienále, poslala 7. decembra na MK. Svoje oficiálne stanovisko ministerstvo dodnes nezverejnilo, napriek nebezpečnému skracovaniu času termínov, ktoré musí SNG ako koordinátor stihnúť.

"Ak ešte niekedy bude mať na starosti Benátske bienále galéria, rada by som presadila, aby bol umelecký projekt známy už rok dopredu," hovorí o novej koncepcii pre SME koordinátorka bienále Alexandra Kusá. "Nijaké čakanie na vypísanie témy - je to nepraktické a zbytočné. Pred letnými prázdninami nech je to jasné."

Je pravdou, že demokratické vypisovanie súťaže na zadanú tému robí v prípade bienále minimum krajín. Väčšinou sa dôraz kladie na predchádzajúcu umeleckú reprezentáciu - na jej základe sú potom jednotliví umelci organizátormi oslovovaní. Podobne chce postupovať aj SNG. "Podľa nás by bol ideálny kombinovaný spôsob. Teda sledovanie aktivít jednotlivých umelcov spolu s vypísaním súťaže, aby bolo z čoho vyberať," objasňuje Kusá.

Tento rok preto podala SNG ministerstvu návrh pre priame poverenie vypracovania projektu na najbližšie bienále galériou. SNG podala ministerstvu konkrétny návrh. Ten by sa podľa slov Kusej odvíjal od ústrednej postavy slovenského umenia druhej polovice dvadsiateho storočia Stana Filka, ktorý by bol doplnený aj o český aspekt. Kurátor by nebol zo SNG, tá by poskytla iba komisára, ktorý by dozeral a koordinoval realizáciu. "Konkrétneho kurátora sme v návrhu neuviedli, ale my svojho kandidáta máme. Boli by sme radi, keby ním bol riaditeľ Moravskej galérie v Brne Marek Pokorný," vysvetľuje Kusá. Filka ako ústrednú postavu prezentácie v návrhu dopĺňa Boris Ondreička, s ktorým Filko spolupracoval na niekoľkých umeleckých projektoch, ako SPOLOCNEKAZDYSAM (Spoločne, každý sám) pre výstavu 60/90 tandemu kurátoriek Alexandra Kusá a Petra Hanáková v roku 1997. Dvojicu bude dopĺňať Ján Mančuška, víťaz českej Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Galéria na celý projekt žiada dva milióny korún, nevyhnutných na realizáciu, pričom len poplatky za správu pavilónu sa pohybujú okolo pol milióna korún. "Slovenská národná galéria vie iba za prijatia tohto modelu zaručiť splnenie všetkých termínov," dodáva Kusá, "reprezentácia československého umenia je pre nás prvoradá a tomu sme ochotní podriadiť aj prípadné sklamania z neuskutočnenej súťaže."

Okrem času je pravidelným problémom pri organizácii tohto podujatia neskoré uvoľnenie peňazí ministerstvom kultúry. Reprezentant slovenskej časti posledného bienále Erik Binder informoval SME o situácii spred dvoch rokov: "Potvrdili sa moje očakávania. Všetci ma upozornili, že peniaze prídu neskoro. Prišli tesne pred začiatkom, takže veľa sme museli vykrývať z vlastných peňazí. To isté sa však dialo aj na českej strane."

ANDREA KOPERNICKÁ

obsah | kultura - kultúra