Bílá nadchla New York

Přestože Lucie Bílá zápolila s chřipkou, kvůli které odřekla účast sobotním krajanském plese, neděli nadchla návštěvníky koncertu v manhattanské Town Hall.

Už se zdálo, že koncert Lucie Bílé bude zrušen, protože zpěvačka v sobotu v zimním newyorském chladu s čtyřicetistupňovými horečkami ulehla. Virózu si podle lékaře přivezla už z Čech. " Z New Yorku si asi budu pamatovat chřipku, která mě v sobotu tak dostala na kolena, že jsem se bála, že nebudu vystupovat, jak bych si představovala," řekla zpěvačka. Stihla navštívit místo někdejšího Světového obchodního střediska, které se zřítila po teroristickém útoku z 11. září 2001, ale nestačila si projít "milá místečka a hezký obchůdky", na které se těšila.

Na koncertu nechyběla

Přestože se neobjevila na krajanském plese, na kterém měla být jednou z hlavních hvězd, v neděli se vzchopila a předstoupila před česko-slovenské publikum v manhattanské Town Hall, kde se na podiu střídala se slovenskou zpěvačkou Marcelou Molnárovou. Koncert skončil ovacemi ve stoje pro Bílou a bouřlivou pochvalou za zpěv a za bavičskou show i za krátkou upřímnou zpověď z toho, co právě osobně prožívá.

"Mohu jít, myslím, do hajan v klidu a spokojená," řekla Bílá po koncertě na českém konzulátu v New Yorku. Bylo to úžasně pozorné publikum, jsem strašně šťastná, že to dopadlo, jak to dopadlo" dodala.

Lucie upoutala zpěvem i otevřeností

Bílá krajany zaujala nejen hlasovými kvalitami, ale také tím, jak skvěle se zhostila role moderátorky, v níž uplatnila svou bezprostřednost. Písně prokládala vyprávěním příhod a sebeironizováním. Po té, co navázala kontakt s publikem, upřímně mluvila v pár větách bez patosu a obviňování i o rozchodu s partnerem.

V repertoáru převládaly pomalejší písně, včetně jedné z repertoáru Marty Kubišové. Několikrát apelovala na sponzory pozvali Kubišovou, protože být s ní tady, v New Yorku, by bylo úžasné. "Je to jeden z mých nejmilejších lidí a je to taky můj lidský vzor," řekla novinářům mimo podium.

NOVINKY.CZ

obsah | kultura - kultúra