Olomouc půjčí Boskovickou bibli Spojeným státům

Boskovickou bibli, nejcennější knihu ze sbírek Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL), si budou moci příští rok prohlédnout lidé, kteří v Metropolitním muzeu v New Yorku navštíví výstavu Karel IV. - císař z Boží milosti. Její zapůjčení schválili ve čtvrtek radní Olomouckého kraje.

"Připravovaná expozice se bude věnovat roli Karla IV., Václava IV. a Zikmunda jako sběratelů a mecenášů umění v Praze, v českých zemích i jinde. Obsahovat bude zhruba 250 pozoruhodných uměleckých děl půjčených od kulturních a církevních institucí v České republice, Evropě a USA," řekla ředitelka VKOL Hana Študentová. Výstava se bude konat od 19. září 2005 do 21. května 2006 nejprve v New Yorku a pak v Praze.

"O zapůjčení vzácné knihy požádala Správa Pražského hradu, která také zajistí její technické zabezpečení," řekl novinářům v pátek krajský radní Pavel Sekanina (ODS). Hejtmanství přitom podle něj zatím nemá jasno v tom, zda bude do USA zapůjčen celý rukopis, nebo jen jeho úvodní dvoulist. "Existuje varianta, že by byl tento dvoulist v rámci režie výstavy restaurován," poznamenal Sekanina.

Bible boskovická vznikla na přelomu 14. a 15. století a majetkem předchůdkyně VKOL se stala po zrušení klášterů za Josefa II. Od té doby byla středem pozornosti zájmu badatelů, včetně Josefa Dobrovského.

Zachycení spisovné češtiny po Husově úpravě

Jde o mimořádně hodnotnou památku, protože obsahuje podobu českého spisovného jazyka po Husově reformě. Je také cenným dokladem českého malířství v letech 1395 až 1420. "Pro svou výtvarnou stránku je tento vzácný kodex považovaný za nejvýznamnější z biblických rukopisů vzniklých na našem území," uvedla Študentová. Bibli zdobí více než 80 figurálních a pět ornamentálních miniatur.

Podle přípisů na prvním a posledním listě patřila Václavu z Boskovic, který ji daroval v roce 1565 svému třebovskému úředníku Jindřichu Reychnbochovi. Od roku 1597 byla majetkem paní de Thour v Jaroslavicích. Od ní bibli získali brněnští jezuité, kteří ji v roce 1604 zařadili do své knihovny. Má 537 listů a vazbu z vepřovice s vytlačenými okrasami. Opatřena je rytým a puncovaným kováním.

"Každé zapůjčení takové památky s sebou nese riziko, které je třeba pečlivě zvážit, ale v tomto případě s ním vzhledem k renomé partnerů souhlasíme," konstatovala ředitelka VKOL. Ani vedení kraje, který je zřizovatelem knihovny, se neobává, že by památka byla zápůjčkou ohrožena.

"Formálně je řešena podle několik let užívané vzorové smlouvy, kterou pro ministerstvo kultury vypracovali experti a Vědecká knihovna ji využila například při zapůjčení svých děl do Itálie. Obsahuje i pojištění a minimalizuje všechna rizika. Její součástí je i trvalá ostraha během transportu. Pro vlastní výstavu jsou pak stanoveny podmínky nutné teploty, vlhkosti a světla ve výstavních prostorách," konstatoval Sekanina.

Když byla Bible boskovická zapůjčena před časem na výstavu Od gotiky k renesanci v Itálii, byla pojištěna na 15 miliónů korun. Podobně tomu má být i v případě zápůjčky do USA.

MILOSLAV HRADIL, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra